Vier seizoenentuin

beeld vtwonen Beeld

Een flinke lap grond vraagt om een grootse aanpak. Ontwerpster Elle Miggiels hielp de eigenaren om hun droomtuin op poten te zetten; een vier seizoenentuin waarvan ze het hele jaar kunnen genieten.

Paspoort

  • Omschrijving: grote vier seizoenentuin in een landelijke omgeving, opgedeeld in verschillende tuinkamers. Met een vijver en diverse zitplekken.
  • Oppervlakte: 4000 m2 (40 x 100 m)
  • Ontwerp: Elle Miggiels van Hoveniersbedrijf Miggiels- van Amstel
  • Jaar van aanleg: 2004
  • Grondsoort: klei
  • Ligging: op het zuiden
  • Locatie: Oefelt (NB)

Lente

Heel even moet de vier seizoenentuin het hebben van de wintersilhouetten, totdat de borders vroeg in het voorjaar weer in bloei komen. Het begint in april met de roze bloemen van schoenlappersplant (Bergenia cordifolia) en de bloemschermen van sneeuwbal (Viburnum ×carlcephalum), die sterk en heerlijk geuren. Elle plantte ze bewust langs het pad waar de bewoners dagelijks lopen. Hierna volgt de donkerpaarse blaasspirea Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’, die met grote, witte bloemschermen bloeit. De paarse kleur van het blad wordt ondersteund door allerlei bolgewassen, zoals de donkere baardiris Iris germanica ‘Black Knight’ en de felpaarse bollen van sierui Allium ‘Purple Sensation’. Elle: “Maar eigenlijk is dit alleen maar een voorbode van wat er nog gaat komen. In juni is de voorjaarstuin pas echt op zijn mooist. Bijna alles staat dan tegelijkertijd in bloei, zowel de vroege bloeiers als de soorten die vanaf juni beginnen: ooievaarsbek Geranium x oxonianum ‘Wargrave Pink’, vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en de zoetgeurende klimroos Rosa ‘Wedding Day’”.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Zomer

Vanuit hun witte bear chairs kunnen de eigenaren in de zon van hun vier seizoenentuin genieten. Rondom duiken de kogelronde, violet paarse bloemen van kogeldistel Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ en de klokvormige aren van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) op. Die laatste plantte Elle in grote hoeveelheden aan. Inmiddels hebben allerlei witte en roze variëteiten zich rijkelijk uitgestrooid door de borders. Pasteltinten, is dat het kleurenpallet van de zomer? Elle: “Nee hoor, in principe heb ik geen kleur gemeden. Je ziet in de zomer bijvoorbeeld ook korenbloem (Centaurea macrocephala) in volle bloei, een geelbloeiende plant met een distelachtig uiterlijk. Natuurlijk heb ik er wel voor gezorgd dat er geen vloekende kleuren naast elkaar staan. Het kleurenpallet verschilt daardoor per kamer.” Tijdens de heetste dagen biedt het intieme leefterras dat schuilgaat onder vier dakmoerbeien een verkoelend plekje in de schaduw. Elle: “Vaak worden hiervoor platanen gebruikt, maar ik vind de witte moerbei Morus alba ‘Macrophylla’ veel natuurlijker ogen. Platanen moet je ook vaker terugsnoeien om ze in toom te houden terwijl bij de moerbei één snoeibeurt per jaar volstaat. Daarbij trekken de op frambozen lijkende vruchtjes in de zomer veel vogels aan.”

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Herfst

Elle begon met het opdelen van de vier seizoenentuin in kamers, wat nodig was om structuur in het grote oppervlak te krijgen. Hiervoor gebruikte ze twee soorten hagen, haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en beukenhaag (Fagus sylvatica), die in lengte- en breedtelijnen werden aangeplant. Zo hield ze ruimte vrij voor een grote moestuin die inmiddels intensief gebruikt wordt. Aan de rechterzijde ontstond een aparte kamer met vijver, overkapping en een groot terras. Elle: “Vanaf daar hebben de bewoners goed zicht op de spectaculaire nazomerborder die rond het gazon en de vijver gedrapeerd ligt. Hoewel hier elk jaargetijde iets bloeit, vind ik hem in het najaar op zijn mooist. In augustus begint het al met de geeloranje bloeiende Ligularia dentata ‘Desdemona’ en de rode aren van duizendknoop (Persicaria affinis). Samen met hortensia ‘Annabelle’, waarvan de witte bloemen geleidelijk naar groen verkleuren, witbloeiend vetkruid Sedum spectabile ‘Stardust’ en diverse soorten dahlia’s, blijft deze border extreem lang mooi. Het geelgroene blad van hartlelie Hosta ‘Gold Standard’ draagt daar ook aan bij.” In de herfst nemen de bladverkleuringen van de bomen en heesters het stokje over.

beeld vtwonen Beeld

Winter

Hoog boven de vier seizoenentuin prijkt een honderdvijftig jaar oude tamme kastanjeboom (Castanea sativa), die na een winterse sneeuwbui verandert in een grote sprookjesboom. Het is een van de weinige bomen die werd gehandhaafd uit de oude tuin. Alhoewel tuin een groot woord is volgens Elle: “Het was voornamelijk weiland wat de vorige bewoners achterlieten. Er stonden wel een aantal oude fruitbomen maar die moesten wegens ziekte gekapt worden. Ik heb meteen nieuwe kersen, appels en peren aangeplant. Fruitbomen zorgen het hele jaar voor sierwaarde in de vier seizoenentuin; de bloesem in het voorjaar, de bladvormen in de zomer en de vruchten in de nazomer. En het silhouet van de takken is prachtig in de winter, zeker onder een laagje sneeuw. Samen met de oude tamme kastanje en de structuur van de waterput, geven ze body aan deze tuin.” De half wintergroene haagliguster (Ligustrum ovalifolium) en de beukenhaag (Fagus sylvatica) – die bruin blad houdt in de winter – zorgen ervoor dat de structuur van de kamers in de vier seizoenentuin het heel jaar overeind blijft.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie Elle Miggiels van Hoveniersbedrijf Miggiels- van Amstel