Verschillende manieren van snoeien

beeld vtwonen Beeld

Knippen, toppen, zagen of zelfs drastisch snoeien… Er zijn verschillende manieren van snoeien en wij leggen uit het verschil is en hoe snoeien op de verschillende manieren werkt. 

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Wanneer moet je wat snoeien?

De meeste planten, bomen en struiken kun je in het voorjaar snoeien. Maar als jij verschillende planten en bomen in de tuin hebt, is het slim om de snoeikalender te bekijken. In deze kalender kun je precies zien wat wanneer gesnoeid moet worden.

Hoe werkt snoeien?

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je kunt snoeien, zo kun je knippen, toppen of zagen. Het is belangrijk om bij een plant de juiste manier van snoeien te gebruiken, dan zal de plant na de snoeibeurt weer gaan groeien en kun je langer plezier hebben van de planten.

Lees verder onder de advertentie

Goed snoeigereedschap gebruiken

Goed snoeigereedschap is heel belangrijk om planten gezond te houden. Een snoeischaar of snoeizaag moet altijd altijd schoon en scherp zijn, zodat je mooie snijwonden krijgt en planten hebben minder kans hebben om ziektes op te lopen. Bekijk goed gereedschap.

Snoeien door middel van planten knippen

De meeste heesters en vaste planten kunnen geknipt worden met een snoeischaar. Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren. Knippen is ook de manier om uitgebloeide bloemen te verwijderen en zo de bloei van plant te bevorderen.

Planten toppen als manier om te snoeien

Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen kunnen anders opgroeien tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen, dus te toppen, zal de plant sneller zijtakken gaan vormen. Bij jonge zachte planten kan toppen met de vingers de scheut weg te knijpen. Bij heesters of houtige planten gebruik je een snoeischaar.

Lees verder onder de advertentie

Snoeien door dikke takken zagen

Dikke takken van bomen of heesters snoeien gaat door te zagen met een handmatige of elektrische snoeizaag. Voor een grote klus kun je ook een heggenschaar of een kettingzaag gebruiken of huren.

Zaag altijd eerst een inkeping van twintig of dertig centimeter in de onderkant van de tak. Zo kun je voorkomen dat een tak afscheurt. Zorg dat de inkeping in de tak diep genoeg is, maar zaag niet te ver. Daarna zaag je de tak volledig af op ongeveer vijf tot tien centimeter naast de inkeping, maar nu vanaf de bovenkant van de tak. Zaag tot slot de stomp die overblijft zo dicht mogelijk bij de stam af. Kijk voor een video bij dikke tak afzagen.

Goed snoeigereedschap kopen!

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de vtwonen shop.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Canva