Hortensia verzorging

De hortensia is een makkelijke plant. Hij is winterhard en kent bijna geen ziekten of plagen, maar dat betekent niet dat een hortensia geen verzorging nodig heeft. Met de juiste verzorging geniet je optimaal van je hortensia.

Hortensia verzorging

Hortensia verzorging

Hoe verzorg je de hortensia? Jurgen Smit vertelt je in deze video alles wat je moet weten om met hortensia verzorging de plant volop te laten bloeien.

Water geven

Het belangrijkste aan de hortensia verzorging is misschien wel water geven. De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, en dat woord komt van ‘hydro’, wat weer water betekent. Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht je het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet je de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel. De bloemen kunnen hierdoor echter wel wat bruinverkleuring gaan vertonen.

Hortensia bemesten

Daarnaast heeft een hortensia, omdat hij zo veel bloeit, ook veel meststoffen nodig. Je kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor hortensia’s, maar kun je door je hele tuin gebruiken. Meer over deze meststoffen vind je bij tuin bemesten. Wil je echter dat je blauwe hortensia ook blauw blijft en niet naar roze verkleurt, dan heb je andere meststoffen nodig. Tijdens het planten of tijdens het groeiseizoen kun je er dan beter hortensiagrond (op basis van tuinturf) bij doen. Deze grond maakt de grond bij de hortensia zuurder. Met die zure grond en wat extra toevoegingen, zoals hortensia blauwmaker, weet je zeker dat je blauwe hortensia ook mooi blauw blijft. Meer hierover lees je bij hortensia kleuren.

Hortensia soorten

De ene hortensiasoort kan sterker en compacter zijn dan andere soorten. Neem bijvoorbeeld de hortensia van Forever&Ever, dat is een van de allersterkste hortensia’s. Deze hortensia heeft namelijk stelen die zo stevig zijn dat de grote bolvormige bloemen niet gaan hangen. Daar lees je meer over bij hortensia soorten, sommige soorten moet je ook snoeien.

Voor meer informatie: Forever&Ever

nog meer: Planten

Reacties:

Anoniem op 21 februari 2013 om 12:39

ik zou graag willen weten of ik een forever hortetia ook als het vriest water moet geven

op 21 februari 2013 om 15:29

Beste Pieternel, door zon en wind kan de bovenste grondlaag in een pot verdrogen dus de plant heeft wel degelijk water nodig. Doe dit niet tijdens de vorst, maar op een moment dat de temperatuur boven nul is! Bij guur weer met wind is het verstandig om de grond af te dekken met folie, kranten of een mulchlaag, of zet de potten op een beschutte plek. Met vriendelijke groet, Kristel

Anoniem op 4 mei 2013 om 12:47

goede middag met hannie
ik heb twee sense of seasons hortensia`s gekocht!
ze waren volop in bloei ik heb ze net een week!
en nu beginnen de bloemen al bruin te worden! en ze zien er uit of ze al uigebloeid zijn! ze hebben veel water en nieuwe grond en mest gehad! mijn vraag is moet ik nu die bloemen laten zitten of eraf knippen1 en van hoever moet ik dat dan doen! gr han

op 9 mei 2013 om 12:29

Hoi Hannie. De Sense of Seasons is geen doorbloeiende hortensia. Als je ze in het voorjaar koopt en ze staan al in bloei, dan zijn ze voorgetrokken. Jouw hortensia is op dit moment waarschijnlijk gewoon al uitgebloeid. Zeker met de koude nachten kan dit proces wat sneller gaan. Snoei de bloemkoppen eruit, met heel veel geluk komt hij opnieuw in bloei, maar wellicht is het wachten tot volgend jaar.

Anoniem op 23 mei 2013 om 13:00

subliem, in korte tijd gevonden, gr. Ed.

Anoniem op 9 augustus 2013 om 20:52

Hallo.
Ik heb een vraagje.
Ik heb vorig jaar een hortensia gekocht.
Maar mijn vraag is moet ik de uitgebloeide bloemen eruit knippen?
b.v.d Marij B

op 12 augustus 2013 om 17:05

Dag Marij, je moet de uitgebloeide bloemen eruit knippen, maar dat kan ook nog na de winter. Je leest hier meer over bij hortensia snoeien.

Anoniem op 16 januari 2014 om 17:31

geachte mevr /men.
Kunt u mij vertellen wat de beste grondsoort is voor de Hortensia en wat moet kl bijmesten. Organische grond ? Kalk ?
Met vriendelijke groet Henk Boogaard

op 22 januari 2014 om 16:52

Hortensia’s groeien op zure, humusrijke bodem die veel voedsel bevat en vochtig is. Om aan de drie laatste voorwaarden te voldoen, is het van belang dat je regelmatig compost strooit (maar dat geldt voor heel veel planten!). Je kunt koesmestkorrels strooien in het voorjaar. Kunstmest zou ik niet gebruiken omdat het kort werkt en snel weer uitspoelt. De zuurgraad van de grond is van invloed op de kleur van de hortensia. Daardoor kan het opeens zo zijn dat de hortensia uit het tuincentrum van roze naar blauw verkleurt. Tuinier je op lichtzure grond, dan kleurt de hortensia vaak roze. Erg zure grond in combinatie met ijzer in de grond zorgt voor een blauwverkleuring. Kalk strooien is bij de meeste hortensia’s in ieder geval niet nodig. Lees meer bij hortensia kleuren.

Anoniem op 10 februari 2014 om 21:41

Ik kocht 2 kleine witte hortensias,ze staan binnen,de eerste week kregen ze een waterbad,de tweede week heb ik twee keer met de gieter water gegeven.De ene plant ziet er prima uit,De tweede is voor de helft prima,maar de nieuwe bloemknopjes en bloemschermen worden bruin en schrompelig.Wat is hier fout gegaan?Iemand had het over zgn.kouvatten door vervoer van warme winkel naar buiten.En moet je vaker per week zo n waterbad geven,is dat niet gauw teveel?

Anoniem op 29 juni 2014 om 14:37

Ik heb een prachtige ortensia maar hij zit vol witte beestjes wat moet ik doen??

op 2 juli 2014 om 13:01

Hoi Carla, je bent niet de enige met wolluis in de hortensia. Kijk bij het artikel over luizen: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/bladluis-bestrijden

Anoniem op 4 juli 2014 om 10:41

ik heb drie hortensia s in een pot van verleden jaar en ik heb ze met blauwmaker mooi blauw gemaakt maar nu gaat het blad een beetje geel worden kan dat?

op 14 juli 2014 om 15:46

Beste Arie, ja hoor, dat kan. Blauwmaker bevat niet veel meststof, dus het kan dat de plant nu mestgebrek heeft. Een handje mest erbij moet voldoende zijn.

Anoniem op 31 juli 2014 om 11:02

Ik heb een hortensia op mijn balkon maar weet niet exact welke soort ik heb. Wie kan mij helpen

Anoniem op 1 augustus 2014 om 16:11

een paar bloemen ,niet de bladeren, van mijn hortensia hangen helemaal slap, niet alle bloemen dus .
Hoe kan dit ,wat heb ik verkeert gedaan?

op 12 augustus 2014 om 10:22

Hoi Margo, soms doen planten niet wat je ervan verwacht. Zijn het kamerplant hortensia’s die je buiten hebt gezet? Als de bloemen niet meer bijkomen als je water geeft, moet je ze afknippen. En dan tot volgend jaar wachten.

op 12 augustus 2014 om 10:27

Hoi Norbert , kun je een foto van de bloei posten of mailen naar info@tuinieren.nl? Aan de bloem herken je het soort.

Anoniem op 7 september 2014 om 17:29

Hallo.
Ik heb meerdere hortensia’s in grote potten staan.
Deze doen het prima.
Alleen beginnen de bladeren wit te worden. Weet u wat dat is en wat ik eraan moet doen?

Anoniem op 24 september 2014 om 11:23

Beste Willy. Bedoel je dat er een witte aanslag op de bladeren zit? Waarschijnlijk hebben ze te maken met meeldauw. Planten krijgen meeldauw zodra ze in de stress schieten. Vergelijk het eens met onszelf; bij stress is onze weerstand minder en krijgen we sneller te maken met uitslag, ontstekingen of een griepje. De hortensia kan teveel water hebben gehad, op de tocht staan of te weinig mest gehad hebben. Je vraagt wat je ertegen kunt doen; je kunt de meeldauw bestrijden met een biologisch middel van het tuincentrum, maar daarmee los je het onderliggende probleem niet op. Een crèmepje tegen eczeem neemt jouw stress ook niet weg. Daarom is het beter om te kijken wat je kunt doen om de hortensia zich beter op zijn gemak te laten voelen; een beschut plekje geven? Even onder de overkapping zetten als het weer zoveel gaat regenen? Of misschien weer eens bemesten omdat dit lang geleden is? Of in een grotere pot zetten. Hopelijk kom je eruit wat de stressfactor is. Succes ermee!

Anoniem op 1 februari 2015 om 11:55

Hoe moet je een hortensia water geven , op de aarde of van onderen zodat deze water kan opzuigen ?

op 13 februari 2015 om 12:11

Beste Anja, het beste is om de plant op een schotel te zetten en hem het water laten opzuigen. Als de pot te groot is en je geen bijpassende schotel kan vinden, zorg dan voor een gietrand. Vul de pot niet helemaal tot aan de rand met potgrond, maar laat de bovenste 3 cm vrij. Je kunt ook een afgeknipte plastic fles in de bodem prikken, en hierdoor gieten. Zolang je zorgt dat je niet op het blad giet gaat het goed. ~Marie

Anoniem op 14 maart 2015 om 12:00

Moet de hortensia overwinteren? Ik wil graag een paarse hortensia mee terugnemen naar Sint Maarten maar daar zijn geen seizoenen. Dacht om het jonge plantje helemaal te snoeien en met vochtige kluit (goed ingepakt) mee te nemen in m’n koffer. Denk dat dat op zich wel lukt maar als de plant een koud seizoen nodig heeft, zie ik ervan af. Heeft iemand ervaring met hortensias in de tropen?

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 12:23

Hoi Inge, normaal verliest de hortensia zijn blad in de winter en heeft een koele rustperiode nodig. Probeer het uit of vraag het eens bij de Hortus in Amsterdam of Leiden. ~Marie

Anoniem op 3 mei 2015 om 15:59

beste ,

ik heb al 3 jaar mijn hortensia in een pot op terras staan nu wil ik ze in de tuin gaan omplanten zodat ze groter kunnen worden wanneer kan ik dit het beste doen in welke periode?

mvg petra

op 4 mei 2015 om 20:49

Beste Petra, dat kun je het best doen in maart of april. Het kan nu ook nog, maar zodra er veel blad aanzit kan het wel iets lastiger zijn om te zien wat je doet. Snel aan de slag dus! Je leest er alles over bj hortensia verplaatsen. Succes!

Anoniem op 7 mei 2015 om 12:58

Wij hebben vorig jaar zomer 2 Hortensia’s gekocht (boeren hortensia’s) een witte en een rode. Nu zijn we in november verhuist naar Duitsland net over de grens. Nu heeft de witte gewoon groene bladeren en de rode heeft blad donker groen met een dikke donkerrode rand. Terwijl we hem kochten met groene bladeren. Klopt dit ? hij groeit wel. Ze hebben allebei nog geen bloemen.

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:08

Hoi Bep, wonderlijk. Planten passen zich aan bij de hoeveelheid zonlicht. Als je rode hortensia in de zon staat, kan het blad verkleuren naar donkergroen. Er zijn ook soorten zoals de ‘Green Shadow’ die dit van nature heeft. Geniet van het verschil. ~Marie

Anoniem op 16 mei 2015 om 09:25

beste,ik had graag geweten welke de soort hortensia is die heel mooi indrogen voor in bloemstukken te gebruiken en hoe ik het beste deze kan laten indrogen.Ik heb verschillende bolhortensias staan maar geen droogt mooi in

Anoniem op 21 mei 2015 om 16:43

Ik heb in april een hortensia gekocht, ik weet niet precies welke soort het is, Het lijkt op een boerenhortensia en Sense of Seasons. Hij was wit met blauw (Bloemen begonnen met wit in het midden, naar buiten toe werden ze blauw). Twee weken later zijn de bloemen groen geworden, eerst gingen de blaadjes slap hangen en nu zijn die bruin en hard (als je eraan zit verknisperen ze). Er zaten wel nieuwe kleine knopjes van nieuwe blaadjes aan de takken. Ik heb vervolgens de hortensia buiten neergezet, omdat ze het vaak beter doen met regen. Nu zijn de baby knopjes van de blaadjes verder gegroeid, maar de stam is bruin (geworden). Geen idee of dit eerder ook al was en of het normaal is. Al met al ziet hij er verschrikkelijk triest uit, met halfbruine blaadjes en groen/bruine slappe bloemen. Maar dan dus wel weer nieuwe knopjes bladeren. Wat is er mis mee en wat kan ik er tegen doen???

Mvg, Maud

anneleenpeeters op 22 mei 2015 om 09:04

Hoi Renilde, de donkerste soorten drogen het mooiste in, zoals Glowing Embers’, ‘Merveile Sanguine’ of ‘Green Shadow’. Knip de pas af als de bloemen gaan ‘knisperen’ als je er in knijpt. Laat ze in een vaas met een vingerkootje water staan tot het water verdampt is. Ook Hortensia ‘Annabelle’ droogt prachtig in! Pluk ze op het moment dat ze naar groen verkleuren, zet ze in een bodempje water en geef ze daarna geen water meer. Je kunt ze op deze manier wel een half jaar laten staan!

anneleenpeeters op 28 mei 2015 om 08:23

Hoi Maud, het lijkt erop dat je plant last heeft gehad van nachtvorst. Als hij al bloeide toen je hem kocht, is hij voorgetrokken in een verwarmde kas. Het is nog best fris buiten en ’s nachts helemaal. De ijsheiligen zijn nu echt voorbij, de nachtvorst ook. Knip de bruine stukken uit je plant weg, de bloemen ben je kwijt. Geef hem een goede plek in de tuin, dan beloont hij je volgend jaar met veel bloemen. ~Marie

Anoniem op 28 mei 2015 om 13:30

Hallo,

Mijn hortensia heeft nooit buiten gestaan! Ik heb heb van een winkel gekocht en in een mooie pot op een kastje binnen gezet… 1x per week water gegeven, dacht dat het te weinig was, dus meer water gaan geven. Uiteindelijk ging het dus zoals eerder beschreven en pas vanaf dat ie buiten staat doet ie het een beetje (nieuwe blaadjes aan de stammen).
Heb nu de dode bloemen eruit geknipt en de meest verdorde blaadjes ook. Bij sommige blaadjes begint het begin v/h blaadje zwart te worden…

Mvg

Anoniem op 2 juni 2015 om 21:30

Beste Marie, wij hebben net 4 dagen onze witte hortensia’s in de voortuin. Helaas is het enorm regenachtig en staat er bij ons veel wind ivm een open veld. Degene die de meeste wind vangen staan nu gebogen, maar ze zijn nog niet geknapt. Wat kan ik doen om ze te redden? Daarnaast worden ze nu ook een beetje bruin, komt dit ook door het weer? Liefs, Joyce

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 08:45

Beste Joyce, het stormachtige weer van afgelopen weekend was niet fijn voor net geplante hortensia’s. Je kunt ze steunen met een plantring, die je om de hele plant heen schuift, ze zijn er in verschillende groottes. De bruine rand komt van de kou, als ze nu al bloeien zijn ze voorgetrokken in een kas. Het temperatuurverschil is dan te groot. Ze groeien er wel doorheen. ~Marie

Anoniem op 8 juni 2015 om 16:32

Heb een Hortensia in de volle grond gezet en nu worden de bladeren bruin, wat kan ik hieraan doen?

op 11 juni 2015 om 10:41

Hoi Bonfrere, stond de hortensia eerst binnen? Of in de schaduw? De bladverbranding, want dat is het, komt als de plant ineens in de volle zon terecht komt. Het blad kan daar niet tegen, het moet eigenlijk wennen. Knip het bruine blad weg en wacht op het nieuwe blad.

Anoniem op 19 juni 2015 om 20:20

Ik heb al een aantal jaren de boeren hortensia in de tuin staan, nooit geen problemen mee gehad, bloeien prachtig.
Tot nu twee van de 4 beginnen bruin blad te krijgen en lijken dood te gaan.
Het begint met een dieprode rand rondom t blad en dan verschrompelt hij.
De plant staat nog wel vol in de knop.
Weten jullie wat hier aan de hand is en zijn ze nog te redden.

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:19

Hoi Barbara, het klinkt als bladverbranding. Dat kan komen van de felle zon of van te veel mest (zouten). Knip het aangetaste blad weg, dan moeten ze in ieder geval gaan bloeien. ~Marie

Anoniem op 15 juli 2015 om 09:51

wil graagmijn prachtige blauwe hortensia vermeerderen,
hoe te doen en wanneer?
VR,GROET

anneleenpeeters op 17 juli 2015 om 09:18

Beste Gemma. Daar is het nú de tijd voor, de hortensia leent zich namelijk heel goed voor zomerstek. Wellicht kom je er zo wel uit: http://www.tuinieren.nl/a/planten-kweken/onderhoud-heesters-stekken

Anoniem op 2 augustus 2015 om 16:26

In het voorjaar van 2015 plantte ik een Fluweelhortensia, de Hydrangea aspera ‘Macrophylla’. Ineens, eind juli, zijn de bloemschermen geheel verlept…het blad niet overigens. De grond heeft hortensia- aarde en ook kreeg zij(hij?) ecologische Hortensia mest. Vlak bij de struik staat een (kleine) Elseboom, op wiens blad groepen zwartje wormpjes. ’s morgens zon tot een uur of 1, daarna halfschaduw. Het is zo een zielig gezicht die grote paarsachtige schermen met de witte bloempjesranden er zo slap bij te zien hangen. Ik kocht deze struik in de maand mei (nog zonder bloemen) bij Intratuin te Amsterdam, dus aan de kwaliteit kan het niet liggen. Wat te doen? Zomergroet!

Anoniem op 2 augustus 2015 om 17:26

We hebben een hortensia al een paar jaar in de tuin en nu worden de bladeren geel. Enig idee wat er mis is?

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:25

Hoi Hans, aan jouw goede zorgen kan het niet liggen. Waarschijnlijk is het te warm voor de hortensia. Door het grote blad verdampt hij veel water, de bloemen kosten de plant de meeste energie. Dat is het eerste waaraan je het kan zien. ~Marie

anneleenpeeters op 7 augustus 2015 om 10:40

Beste Jan. Dit duidt in de meeste gevallen op watergebrek. Wist je dat Hydra (van de Latijnse naam Hydrangea) water betekent? Geef hem een poosje wat extra water. Het is stiekem best een droge zomer geweest tot nu toe. Met dat enkele buitje is zijn dorst niet weggenomen, dus dagelijks even gieten kan geen kwaad! Waarschijnlijk zie je hem dan vanzelf bekomen.

Anoniem op 8 augustus 2015 om 16:26

Ik heb een witte hortensia waarvan de bloemen bruin worden.
Hij staat half in de schaduw.
Overal staan de bloemen er nog prachtig bij…..hoe kan dat toch?

anneleenpeeters op 18 augustus 2015 om 08:03

Hoi Ineke. Misschien is hij gewoon wat eerder uitgebloeid dan normaal omdat ze wat watergebrek hebben gehad? Het is erg droog geweest de laatste tijd. Het kan natuurlijk ook dat dit een andere variëteit is dan de soorten die je bij anderen ziet staan.

Anoniem op 15 juli 2016 om 20:55

Waarom worden de witte hortensia's zo bruin wanneer ze volop bloeien ? Zo zonde

Hoi Ben, ja het is inderdaad alleen bij de witte hortensia, de andere kleuren hebben geen last van bruine randen. Ook witte rozen hebben er last van. Het komt vaak als ze nat zijn en daarna de zon erop schijnt. Geef ze een plek in de schaduw, en zorg dat er geen sproeier op de bloemen staat. Succces. ~Marie

Anoniem op 24 juli 2016 om 09:45

Waarom worden de witte hortensia bloemen bruin, komt dat door de regen en dan de zon erop?

Hoi Anneke. Dat klopt. De witte bloemen zijn erg gevoelig voor regen, of beregening. Als je langer wilt genieten van je hortensia kies dan voor andere kleuren. De pluimhortensia, Hydrangea paniculata heeft er geen last van. ~Marie

Anoniem op 24 juli 2016 om 20:07

Ik heb gehhoord als je metaal bij de witte hortensia legt, dat ze dan niet bruin worden.
Is dat waar?

Hoi Jan. Nooit van gehoord, het proberen waard. Met ijzer in de grond worden roze hortensia’s blauw. Dat is wel waar. ~Marie

Anoniem op 27 april 2017 om 12:59

2 weken terug 2 prachtige witte hortensia's gekocht met hard donkergroen blad. Nu worden de bladeren wit en slap, wat is er aan de hand? Het is uit geen meeldauw, volgens mij

Beste Laura, het kan door de strenge nachtvorsten komen. Als je ze pas 2 weken hebt, teruggaan naar het tuincentrum. Zitten ze in een pot dan kun je ze laten zien en anders even een foto maken.

Tineke op 9 augustus 2018 om 09:54

Onze Hortensia is vreselijk uitgedroogd en verbrand. Er zit geen groen blad meer in. Is hij nog te redden?

Beste Tineke, helaas hoor ik dit aan de lopende band dit jaar. Maar bruin blad is niet altijd een signaal dat de plant het niet gehaald heeft. Krab eens wat weg van de tak. Is er nog sapstroom? Dan is de plant nog in leven. Ik zou volgend voorjaar afwachten om te zien of de plant echt gehemeld is, soms kunnen ze zich op magische wijze herstellen weet ik uit eigen ervaring.