WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is beter: LED of halogeen?

Uiteraard mag verlichting niet in je tuin ontbreken als het gaat om sfeer en veiligheid. Maar wat is beter: LED of halogeen?

led-halogeen

Lange levensduur

Hierover kunnen we kort zijn: verlichting met een LED lichtbron is ook voor de buitenruimte de meest duurzame keuze. Het is in vergelijking tot halogeen verlichting milieuvriendelijker en uiteindelijk ook goedkoper. Dit komt doordat de LED lichtbronnen een zeer lange levensduur hebben en halogeenlampen regelmatig vervangen moeten worden. Ook heeft LED een zeer laag energieverbruik, zo’n 75% minder dan halogeen.

LED niet duurder dan halogeen

In de aanschaf is LED verlichting vaak nog wel duurder dan halogeen. Bekijk je het echter op langere termijn dan ben je met LED toch goedkoper uit. Buitenverlichtingspecialist in-lite heeft berekend dat de aanschafprijs van LED verlichting zich na ongeveer 1,5 jaar heeft terugverdiend. Aangezien de LED lichtbronnen zo’n 5 jaar meegaan betekent dit een flinke besparing in de kosten.

Lichtopbrengst

Lange tijd won halogeen het van LED als het ging om de lichtopbrengst. Inmiddels kun je echter ook met LED een complete tuin verlichten; van het markeren van een pad of terras en het uitlichten van een grote boom tot zelfs het verlichten van de vijver. Er zijn armaturen die zacht sfeervol licht geven maar ook spots die licht geven tot wel 10 meter.

led of halogeen

Het mag duidelijk zijn, voor het verlichten van je tuin kies je dus het beste voor LED verlichting. Wil je de rekensom LED vs halogeen nog eens rustig nalezen, kijk dan eens op de site van in-lite.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met in-lite design bv.

nog meer: tuinieren