WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

6x de beste materialen voor buiten

Eén zonnige dag is genoeg: we willen naar buiten. Koffietje in de tuin, lunch op het balkon en wanneer kan de barbecue weer aan? Eerst de tuin maar opruimen en opzoek naar nieuwe buitenmeubels voor een lang buitenseizoen. Wij zetten de 6 beste materialen van buitenmeubels voor je op een rijtje.

#1 Kunststof

Kunststof is weerbestendig en kan het hele jaar buiten staan. Er is niet meer nodig dan zo nu en dan een sopje om schoon te maken

#2 Wicker

Deze gevlochten kunststof draden met rotan look kunnen tegen alle weersomstandigheden. Af en toe schoonmaken met water en zachte zeep houdt de meubels mooi. Wicker is kwetsbaar bij winterse temperaturen: de draden verharden en kunnen breken als je erop gaat zitten. Dat is niet te repareren.

#3 Aluminium

Aluminium is onderhoudsarm en roestbestendig. Kan het hele jaar buiten staan. Af en toe schoonmaken, is voldoende.

#4 Staal

Staal is afhankelijk van de afwerking kan staal gevoelig zijn voor roest. Grijp meteen in als je een plekje ziet. Goed de roest wegkrabben en afwerken met een laagje verf. Ter bescherming kun je stalen tuinmeubels elk jaar een laagje autowas geven.

#5 Riet en bamboe

Meestal zijn buitenmeubels van natuurlijke grassen niet heel weerbestendig. Er zijn speciale coatings te koop die dat wel verbeteren. Die moet je jaarlijks aanbrengen.

#6 Hout

Onbehandelde houtsoorten die prima buiten kunnen staan, zijn teakhout en steigerhout. Teak heeft nauwelijks last van het weer, maar vergrijst wel. Liever de oorspronkelijke houtkleur? Behandel het dan jaarlijks met teakolie. Wil je ze het hele jaar buiten laten staan, maak ze dan voor de winter schoon met teak-reiniger en zet ze daarna in de olie. Steigerhout kan onbehandeld buiten staan, maar wordt met beits of was waterafstotend en langer houdbaar. Geverfd hout heeft elke drie jaar een schilderbeurt nodig. Werk eventuele afgebladderde plekjes tussendoor bij. Om houten poten te beschermen tegen optrekkend vocht zijn er speciale rubberen en kunststoffen beschermhoesjes.

Handige tips

Tuinmeubels zijn het beste af als je ze bij regenachtig weer en buiten het tuinseizoen binnen zet. Voor buiten zijn speciale hoezen. Zorg dat die goed vastzit, maar ook dat er lucht bij kan voor de ventilatie. Sowieso is het goed om tuinmeubels op een plek neer te zetten waar het niet te vochtig is en de wind kan zorgen voor snelle droging na nat weer. Let ook op de montageschroeven: als die niet van rvs zijn, kunnen ze roesten en de meubels beschadigen.

Bron: vtwonen 03-2019 | Fotografie Sjoerd Eickmans

nog meer: tuinieren