vtwonen

Zomerbollen in bloei

Wie in het voorjaar zomerbollen heeft gepoot, kan zijn hart vanaf nu ophalen aan de prachtige bloemen. Neem nu zuidenwindlelie (Ornithogalum thyrsoides). Een plaatje op het terras, maar ook in de vaas op de keukentafel.


m1nyin6qs0ou

De roots van de meeste zomerbollen liggen in exotische gebieden. Ze zijn dan ook niet winterhard, maar des te spectaculairder is de bloei. Crocosmia, dahlia, gladiool en zuidenwindlelie zijn voorbeelden van mooie snijbloemen die je als zomerbollen plant. Afhankelijk van het moment van poten (van april tot eind mei), komen ze tussen juli en september in bloei.

De zuidenwindlelie (Ornithogalum thyrsoides) op de foto die we van Tuinieren-lezeres Jeanne Westgeest kregen, is vroeg gepoot. Met veel ruimte kun je van diverse bloemen een pluktuintje aanleggen. Met minder ruimte poot je zomerbollen simpelweg in potten, voor instant kleur op het terras.

Vergeten te poten dit jaar? Veel zomerbollen worden bij het tuincentrum als plant op pot aangeboden.

Uitgebloeid? Haal de zomerbollen in het najaar uit de grond en laat ze vorstvrij overwinteren. Ook kun je ze laten overwinteren in potten die je tijdens de vorst binnenhaalt.

Bron: Fotografie Jeanne Westgeest

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

M ten Brinke op 20 november 2016 om 18:33

Geachte

Graag zou ik willen weten of en hoe ik hem kan overhouden ,
hij staat nu onder de overkapping ,
en bloeit nog volop ,kan hij in de kruip ruimte moet hij droog zijn,
kan hij met pot en al ,of moeten de bollen er uit
en wanneer moet ik dat doen ivm de nog volle bloei ??
graag krijg ik informatie hierover,
het is mijn eerste plant en ben vol lof er over.
Ik heb de Thyroides Mount Fujii

vr gr M ten Brinke

>

vtwonen op 25 november 2016 om 09:30

Beste, de soort Ornithogalum thyrsoides is niet winterhard. Als de plant afsterft, zet dan deze plant met pot en al weg op een droge plaats in huis. In het vroege voorjaar, de bolletjes uit de grond halen en in nieuwe potgrond planten. Langzaam wat meer water gaan geven als de bolletjes op komen, ze kunnen na half mei de tuin in, of binnen op een lichte plaats in huis. Dan behandelen als een kamerplant. - namens Ibulb

Shop suggesties

Inspiratie suggesties