WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Maak een theemuur

Een kop verse muntthee al bijzonder? Een levende theeassorti aan je tuinmuur, dat is pas uniek! Om op ieder moment van de dag een andere soort thee te plukken. Maak zelf zakken van vijverfolie en kies je favoriete munt.

Theemuur

Benodigdheden

Gaaselement (te koop bij Hillhout), vijverfolie, stanleymes en metalen lat/mal, naaimachine of lijm voor zachte pvc (vijverfolielijm) , metalen ogen, krijt/ watervaste witte verf, kwastje, S-haken, hydrokorrels, potgrond en muntplanten.

Muntplanten

In onze muntmuur groeit appel-, ananas-, peper-, gember-, chocolade-, Marokkaanse- en poleimunt. Deze kochten we als plant bij tuincentrum Global Garden. Als je zelf zaait is de keuze nog groter. Bij Vreeken’s Zaden zag ik soorten voorbij komen als sinaasappel-, aardbei-, banaan-, grapefruit- en limoenmunt.

De zakken

  1. Snijd de vijverfolie met een stanleymes en een metalen lat in lappen van 70 bij 25 centimeter. Maak je meerdere zakken? Dan is een malletje van hardboard handig.
  2. Vouw elke lap dubbel, maar zorg dat de achterste helft tien centimeter overlap heeft. De bovenste helft mag rond worden geknipt zodat de kluit van de plant er beter in past.
  3. Naai of lijm beide helften tegen elkaar met een naad van één centimeter.
  4. Vouw vijf centimeter van de overlap om naar achter. Zet op in de hoeken links- en rechtsboven een metalen oog. Hier kunnen straks de S-haken doorheen worden gehaald.
  5. Schilder of krijt de naam van de muntsoort op de groeizak. Laat de verf 48 uur drogen.
  6. Vul de zak voor een derde met hydrokorrels. Daar bovenop komt een laagje potgrond en vervolgens de kluit (maak de wortels een beetje los voor een goed contact met de grond). Vul de groeizak aan met potgrond en geef water.
  7. Prik gaatjes onderin voor een betere waterafvoer.
  8. Zet het gaaselement vast tegen de schutting of een muur en hang de zakken met de S-haken aan het gaaselement.

Woonbeurs theemuur

Bron: Fotografie: Timo Sorber | Ontwerp Janine ten Horn (Woonbeurs Amsterdam 2009).

nog meer: tuinieren