WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor een gember plant kweken

In wokgerechten, soepen en smoothies, bij alles wat wel een beetje opgespiced mag worden, gaat bij ons gember in. Nu wist ik dat sommige groenterestjes tot nieuwe planten uitgroeien, en daarom vroeg ik me af of je gember ook zelf kunt kweken. Twee zoektermen op Google verder had ik het antwoord: jazeker! En februari is hét moment om te beginnen met gember kweken.

gember kweken

Stap voor stap gember kweken

Het idee komt van het Huis-tuin-en-keuken blog waar de zussen Chantal en Mirjam bloggen over alles wat de blogtitel al verraadt. Chantal stelde zichzelf dezelfde vraag als ik, maar toonde net wat meer lef door het gewoon te doen. Het resultaat: een knapperige gemberoogst in de kleuren geel met roze en frisgroen!

  1. Koop een onbespoten gemberwortel. Breek of snijd hem in stukken en leg die boven de verwarming, plat op een schoteltje met water. Vul geregeld aan want het verdampt snel!
  2. Binnen een paar weken (rond half maart) zie je op sommige plekken rhizomen ontstaan, dit zijn nieuwe groeiknoppen. Vanaf dat moment kun je ze tot halverwege in een laagje aarde leggen, in een klein kweekkasje boven de verwarming. Houd de aarde goed vochtig.
  3. De rhizomen lopen uit tot sprietelige stengels, die op den duur het dak van het kasje zullen raken. Tegen eind mei kunnen ze naar buiten, de grote (onverwarmde) kas in. Een plek in de halfschaduw is ideaal. Plant ze in een ruime pot en vermeng wat compost door de potgrond. Heb je geen kas? Een klein muurkasje is ook een oplossing.
  4. Verzorg je gemberplanten goed door geregeld een scheutje water te geven (niet kletsnat!). Vanaf oktober stop je geleidelijk met water geven. De plant groeit nu niet veel meer en dan ligt schimmelgevaar op de loer.
  5. November = oogsttijd! Dat betekent voorzichtig opgraven en omhoog trekken. En dan is het geduldig peuteren en wassen om de aarde los te krijgen. De verse oogst is mooi geel met roze en frisgroen, terwijl de onderste twee bruine worteltjes de oorspronkelijke ‘moeders’ zijn, die je ook nog gewoon kunt eten. Leg de verse oost een paar dagen op de verwarming en de mooie velletjes krijgen ook een bruin velletje.
gember kweken

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren