WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zaden: kleine cadeautjes!

De oplettende kijker heeft ze al lang zien bungelen. Allerlei plantenzaden gebundeld in schermen, zaaddozen en andere sierlijke omhulsels. De trossen van belofte. Echt goud voor de liefhebbers, want je zaait hiermee zomaar het kroost van volgend jaar. Snel afknippen en verpakken dus maar.

zaadzakjeszaadzakje

Wat te oogsten?

Kun je zomaar alle zaden laten drogen en in de grond stoppen? Het antwoord is ‘ja’, de natuur doet het immers zelf ook. Het voordeel van het heft zelf in handen nemen, is dat je binnenshuis de perfecte omstandigheden creëert. De opbrengst is dus veel groter dan wanneer je ze zomaar op de grond zou laten vallen. Bovendien kies je zelf de plek waar je volgend jaar nieuwe plantjes wilt. Natuurlijk oogst je veel teveel, daarom is het leuk om ook wat weg te geven.

Zaadzakjes maken

Het ontwerp op de foto is gemaakt door blogger Saffira, die wat zaadjes uit haar moestuin overhield en deze mooie bewaarzakjes maakte. Voor een klein bedrag kun je het ontwerp eindeloos printen. Een ander slim (en ecologisch) idee komt van de dames van De Postfabriek, die zaadzakjes maakten van eenvoudige (en goedkope!) compostzakken. Geen zin om zelf te knippen en plakken? Ze zijn er ook kant-en-klaar.

En nu nog oogsten

Bij sommige planten is zaden oogsten peanuts, bij andere moet je nauwkeuriger te werk gaan. De zaadjes van papaver bijvoorbeeld zitten los in de bol. Als je schudt, hoor je de zaadjes ritselen als een sambabal. Een kwestie van de bol laten drogen (waarschijnlijk is dat al gebeurd), open knippen en eruit schudden maar. De fijne zaadjes uit bloemschermen zoals die vam Sedum, krijg je het beste los door de bloemschermen ondersteboven te hangen met daaronder een krant of papieren zak om ze op te vangen. De zaadjes vallen er op den duur vanzelf uit. Je kunt de zaden het beste scheiden van het kaf door er heel zachtjes overheen te blazen. Echt heel zacht, anders blaas je de zaadjes de hele kamer door.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Vierra

nog meer: tuinieren