WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Winterbloesem in de tuin met winterbloeiende sierkers

Het is nu de ideale tijd om een boom aan te planten, maar welke? Wat dacht je van de winterbloeiende kers? Geef hem een plek in je tuin en het is voorjaar, de hele winter lang.

winterbloesem sierkers

Winterbloeiende kers in de schaduw van familieleden

“Deze is als Donny Roelvink vóór Expeditie Robinson 2018”, grapte ik tegen een vriendin, terwijl ik de honderdste bomennaam van een kaartje aflees. We zijn op zoek naar twee kleine bomen voor mijn nieuwe tuin. “Altijd in de schaduw gestaan van zijn bekendere familieleden, maar een stuk verrassender én waardevoller ook.” Die boom dan. Voor je tuin in dit geval.

Winterbloesem van november tot april

De winterbloeiende kers is familie van de eetbare kers, de Japanse sierkers (die waanzinnig bloesemt), de pruim en nog veel meer imposante familieleden die in het voorjaar een bloeseminvasie veroorzaken. De Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ daarentegen is niet zo’n enorme shiner. In die zin dat hij niet op één ogenblik al zijn bloesempower eruit gooit, maar zijn krachten spaart. Om vervolgens herhaaldelijk tussen november en april te bloeien, de vorstperiodes daargelaten.

Natuurlijk op z’n mooist

Hoewel je de winterbloeiende kers nog niet heel vaak tegenkomt, zie je hem steeds vaker als parkboom worden toegepast. De eerste keer dat ik hem zag was in Londen, waar je sowieso je ogen uitkijkt aan de behoorlijk uitbundige tuinen, zelfs in wintersfeer. De kleur van de bloesem is zachtroze, bijna naar het witte toe. Ik vind hem het mooist wanneer hij in de natuurlijkere vorm gelaten wordt en niet wordt opgekroond op een stam. Maar dat geldt voor de meeste kleine bomen eigenlijk wel.

Boom van zeven meter hoog

Omdat er in mijn wintertuin nog vrij weinig bloeiends te vinden is, denk ik mijn match te hebben gevonden. Vanaf het kaartje lees ik dat deze Prunus hooguit zeven meter hoog kan worden. Niet enorm, maar nog te groot voor de plek die ik in gedachten had. Helaas, dan zoeken we nog even verder. Mijn vriendin die gezegend is met een halve hectare grond neemt hem wel mee. “Ik heb Donny altijd al leuker gevonden”.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: De Mulder Boomteelt

nog meer: tuinieren