WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Winterblauw terras

Een stilleven op je terras hoef je niet af te laten hangen van wulpse bloei. Het mooiste wintergroen is namelijk uitgerust met een blauwe gloed – van ijzig blauw tot intens donkerblauw. Het is zelfs zo dat sommige planten extra diepblauw kleuren in winterlicht!

Winterblauw terras

Magisch winterlicht

Veel coniferen hebben het bijzondere talent om extra op te lichten in de winter. Een speciaal waslaagje op de naalden reflecteert de speciale golflengten in het licht, waardoor ze nog blauwer ogen dan in de zomer. Een goede reden om er een paar in potten te zetten op je tuintafel. Bij tuincentra vind je op dit moment veel dwergvormen in pot, zoals de jeneverbes, blauwspar en dwergcipres. Je kunt de blauwe kleur extra benadrukken door ze in felblauwe potten te zetten.

Siergrasje

Er zijn maar weinig vaste planten die overeind blijven in de winter, laat staan dat ze ook nog zo intens van kleur zijn. Blauw schapengras (Festuca Glauca) vormt hierop een uitzondering, een grasje met halfronde pollen met stekelig, ijsblauw blad. In groepen aangeplant, creëer je een soort van beacheffect, wat dus ook nog overeind blijft als de vorst eroverheen is gegaan. Maar ook in pot doet hij het goed. De extra blauwe variant, Festuca Glauca ‘Intense Blue’, shop je hier.

Diepblauw voor de wintertuin

  • Blauw schapengras Festuca Glauca ‘Intense Blue’
  • Blauwspar Picea Pungens ‘Super Blue’
  • Jeneverbes Juniperus squamata ‘Blue Star’
  • Californische cipres Chamaecyparis lawsoniana ‘Ellwoodii’

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.
Bron foto: www.mooiwatplantendoen.nl

nog meer: tuinieren