WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom we massaal een natuurzwembad willen

Zo nu en dan een frisse duik nemen in eigen achtertuin zonder dat het eruitziet als een subtropisch zwemparadijs? Dat kan! Steeds meer mensen kiezen voor een natuurzwembad.

Eén met het landschap

Zo’n enorm felblauw geval in je tuin staat natuurlijk schitterend uitdagend te wezen bij temperaturen boven de vijfentwintig graden. Helaas komt dat in ons land alleen voor tussen mei en september. De rest van het jaar is het azuurblauwe zwembad een doorn in het oog. Tenminste, voor natuurliefhebbers. Voor hen is een natuurzwembad of een zwemvijver een veel beter alternatief. Met zijn donkere kleur gaat hij op in het landschap.

Zwemmers, shiners en natuurliefhebbers

“We zien een verschuiving van de traditionele chloorzwembaden naar zwembaden die natuurlijk gereinigd worden”, hoor ik van de eigenaar van Trendvijvers Han Jeuken. “Met name de sportieve zwemmer die vaak en graag zwemt, wil een zwembad zonder chloor. Natuurschoon water waar geen irritaties aan de luchtwegen bij komen kijken. In principe zijn er nog twee andere type zwemmers te onderscheiden. Zo gaan de ‘shiners’ vaker voor een traditioneel zwembad en kiezen de echte natuurliefhebbers voor een zwemvijver.”

De zwemvijver

De schifting tussen de zwem- en de natuurvijver is niet heel strak. Vaak is een zwemvijver organischer van vorm en het zwemgedeelte is net zo groot als het zuiveringsgedeelte. Dit komt omdat de volledig natuurlijke zuivering gebeurt via een zogenoemde helofytenfilter; een gedeelte van substraat, grindsoorten en moerasplanten waar water doorheen circuleert. De helft van je vijver staat in volle groei en bloei en hij gaat qua uitstraling op in je tuin. Zie het maar als een natuurlijk vennetje.

De natuurvijver

‘In een zwemvijver zwem je nooit alleen’, las ik ooit terwijl ik me grinnikend in mijn koffie verslikte. Allerlei waterbeestjes voelen zich net zo goed op hun gemak in het water. Gruwel je van het idee, dat er een kikker langs je benen af zwemt, dan ben je misschien toch meer van het type ‘shiner’. Of iemand voor het natuurlijke zwembad, dat een kleinere natuurzone heeft of helemaal zonder beplanting is ingericht. Een natuurvijver is vaak recht van vorm omdat hij op die manier goed kan worden afgedekt. Vanwege de beplanting is er verwarming mogelijk tot dertig graden en er zijn allerlei mogelijkheden zoals inlooptrapjes en verlichting.

Antraciet en olijfkleur

“Erg populair zijn gekleurde foliën als ondergrond voor je natuurzwembad, met name olijfkleur en antraciet doen het goed”, vertelt Han. “Antraciet vind ik persoonlijk het mooist; zonder zonlicht oogt het echt heel donker, richting zwart, maar staat de zon erop en is er wat kabbeling in het water, dan verschijnt er een mooie, blauwgrijze ondergrond. Heel groot hoeft je tuin niet te zijn voor een zwembad. We hebben pas nog een plunchpool gerealiseerd in hartje Amsterdam, die paste net in de tuin.”

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron foto’s: Trendvijvers

nog meer: tuinieren