WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voor iedereen weggelegd: bloemen plukken uit eigen tuin

Bloemen plukken uit eigen tuin klinkt voor mij altijd een beetje als een ver-van-mijn-bed-show. Toch hoef je volgens tuinontwerper Martine Herman van Tuinatelier Herman & Vermeulen, zelf ook fanatiek blogger, geen enorme tuin te hebben om een zomer lang verse bloemen op tafel te hebben; een kwestie van de juiste soorten uitkiezen.

bos bloemen boeket

bos bloemen boeket

Eenjarig vs. vast

Het komt erop neer dat je voor soorten kiest die meer bloemen maken naarmate je meer plukt. Eenjarige bloeiers zoals siererwt en cosmea zijn toppers op dat gebied. Omdat ze maar één jaar hebben om zich voort te planten, doen ze hun uiterste best om nageslacht te produceren. Maar ook sommige vaste planten maken meer bloemen naarmate je meer knipt. Het ideale hiervan is dat ze een vaste plek in je tuin hebben en dus geen extra ruimte innemen.

Eenjarige snijbloemen

1. De dahlia is de topper onder de snijbloemen. Je hebt ze in allerlei soorten en kleuren, ze zijn vrolijk en je kunt er eindeloos van knippen. Zelfs een enkele dahliabloem in een klein vaasje geeft al een zomers gevoel. Je plant dahliaknollen na half mei, in de volle grond. Of trek ze voor door ze nu alvast in emmers op een beschutte plek te planten.

2.Cosmea (Cosmos bipinnatus): omdat ze zo ongecompliceerd en vrolijk zijn en wel bloemen geven tot eind oktober. Zaai alvast voor in de vensterbank. Zodra ze ongeveer 10 cm hoog zijn, knijp je voorzichtig het topje eruit; zo gaat de plant zich vertakken en krijg je straks nog meer bloemen.

3. Siererwt: zolang je blijft knippen, blijven ze bloeien tot in de diepe herfst. De eenjarige siererwt (Lathyrus odoratus) heeft vaak de mooiste kleuren en geuren het sterkst, maar de meerjarige (Lathyrus Latifolius) is wel zo handig omdat ‘ie ieder jaar trouw terugkomt.

4. IJzerhard (Verbena bonariensis) is een tweejarige plant. Een echte zwerver want de zaailingen vind je op de meest vreemde plaatsen, vaak tussen de tegels van je pad of terras. De lange, stevige stelen geven hoogte aan een boeket.

Vaste snijbloemen

1. Vaste zonnehoed Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ is een hele makkelijke plant die tot diep in het najaar vrolijke, gele bloemen geeft. Knip ze gerust af voor in de vaas, hij zal weer nieuwe bloemen aanmaken.

2. Zonnekruid Helenium ‘Moerheim Beauty’ geeft een instant vrolijk en zomers gevoel; de oranje blaadjes lijken te dansen rondom het geelbruine hart. De bloemen blijven heel lang goed op vaas.

3. Herfstanemoon (Anemone hybrida) bloeit aan het einde van de zomer tot laat in het jaar met witte (‘Honorine Jobert’), roze of lila bloemen. Een opvallend goede snijbloem, dus lekker blijven knippen.

4. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). Na een stevige zomerbui kunnen de topzware takken behoorlijk gaan doorhangen. De onderste bloemen die op de grond hangen, kun je steeds afknippen voor op vaas. Zo blijft de plant mooi en ga jij er met de winst vandoor.

Het lijstje werd samengesteld door Martine Herman van Tuinatelier Herman & Vermeulen

Foto’s: Tuinatelier Herman & Vermeulen

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren