vtwonen

Wintervoederprut

In een eerder blogje vertelde ik al over de voerschaaltjes van oud serviesgoed. Die moesten natuurlijk nog gevuld. Ik heb al een paar jaar een succesrecept, mijn onvolprezen wintervoederprut, zeer geliefd bij mijn gevederde wintergasten.


Vogelvoer maken winter

Ik plaatste het recept ook op Facebook en daar ontstond direct de mij bekende discussie over het zout in de pindakaas. Het allerbeste is pindakaas zonder zout, zeker als je een pot in zo’n speciale pindakaaspothouder zet en de vogels het ‘puur’ eten. In mijn voederprut gebruikte ik de pindakaas met heel veel stukjes van de supermarkt en omdat het gemengd wordt met veel andere ingrediënten tot de hoeveelheid van een volle soeppan, is het aandeel zout te verwaarlozen.

Zout: wel of niet?

Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van (te veel) zout op de gezondheid van vogels, maar het is aannemelijk dat het net als voor mensen niet goed is als ze er teveel van binnenkrijgen. Vogels eten van nature niet zoutloos, zout zit gewoon in de natuur. Ook in het brood dat heel Nederland massaal strooit. Hoe het zit met vogels die hun voedsel uit de zoute zee halen, weet ik niet. Wat ze aan zout kunnen verdragen zal dus wel per soort verschillen. De vogels om ons huis zijn cultuurvolgers die zich geleidelijk aanpassen aan nieuw voedsel, de pinda(kaas) is tenslotte ook een importproduct. Verstandig voeren en zo veel mogelijk het gebruik van zout beperken is dus het devies, tot een wetenschappelijk onderzoek echt uitsluitsel geeft. En wie verhelderende feiten heeft: je reactie graag hieronder.

Vogelvoer maken

Goed, het recept van mijn onvolprezen wintervoederprut:

  • 1 pak ossenwit (= 4 blokken, van de supermarkt)
  • 2 potten pindakaas met stukjes
  • 1 pond zonnebloempitten
  • 1 pond pinda’s ongebrand
  • 1 pond (of wat meer) gemengde zaden, strooivoer
  • Hele hazelnoten en walnoten, voor de sier, die rollen er vanzelf uit voor de Vlaamse gaai en de eksters.

Smelt het ossenwit in een grote soeppan en op een laag vuurtje. Pindakaas er door roeren en vervolgens de zaden. Schep van alles vol wat buiten kan hangen en ook leuk is om te zien. Succes verzekerd, het gaat tot de laatste kruimel op!

m1myc4cqdlhh
Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Martijn op 3 januari 2015 om 11:43

Leuk, ik doe dit al jaren en varieer met toevoegingen. Zo doe ik er ook rozijnen in, of meelwormen. Bepaalde vogels zijn daar gek op.

Ik gebruik ook halve kokosnoten met een dik touw, kleine teracotta potjes met een takje er onder om op de kop in een boom te hangen. Ook deze variatie trekt verscheidende vogelsoorten.

Ook stammetjes met gaten er in is een leuke variant

>

Marco de Haas op 25 augustus 2014 om 16:29

Een beetje laat, maar toch ;). Een heel leuk idee! Maar Hanneke, gebruik nooit en dan ook echt nooit frituurvet! Dat is nog veel slechter dan pindakaas!

>

Cora Westerink op 29 januari 2014 om 10:35

Dag Hanneke, wat leuk dat je dat even meldt! Ik heb afgelopen zaterdag weer nieuwe prut moeten maken. Heb deze keer een tulbandvorm volgegoten. Dat staat ook leuk tussen het serviesgoed, kun je een grappige compositie mee maken. Mooi voor het oog en lekker voor de vogelvriendjes!
Veel plezier, geniet er van!
Cora.

>

Hanneke op 28 januari 2014 om 19:50

Hallo Cora,
Ik wilde alleen even melden dat ik nu verschillende serviesstukken in de tuin heb hangen met jouw winterprut erin (of eerlijk gezegd een simpeler versie met alleen frituurvet, pindakaas en zaadjes) en het is een gevecht van jewelste om te mogen eten. Vooral de spreeuwen zijn er dol op en jagen elkaar weg om op het stokje te mogen zitten. Verder heb ik koolmeesjes, pimpelmeesjes, merels en vinken gespot. Maar ook de houtduiven eten uit een kopje dat op een tafel staat. Dank je wel voor de tip!! Groet, Hanneke

>

Cora Westerink op 27 januari 2014 om 09:49

Even een aanvulling op jouw tekst Jennifer. Hier was de voorraad inmiddels op. Omdat het de afgelopen dagen wat kouder was, ben ik zaterdag weer aan het kokkerellen geweest voor de vogels. Dit keer heb ik een tulband 'gebakken'. Ook een heel leuk effect op de voedertafel!
Hartelijke groet, Cora.

>

Jennifer op 16 december 2013 om 14:09

Bedankt voor deze tip, ik ga het zeker doen. Ik koop nu van die kant en klare dingen maar er wordt zo ontzettend veel verslonden in een paar dagen, dat het wel erg duur wordt.
Zelf maken lijkt me leuk, lekkerder voor de vogels en goedkopen :-) Ik denk dat ik maar gewoon "pindakaas voor vogels" erdoor heen doe, dat heb je tegenwoordig toch ook?
Het lijkt me ook leuk om dit spul in een oude, houten krans te smeren en misschien in dikke, afgevallen takken (wat gaten erin boren) Of in een klomp! Lekker Nederlands haha.
Ik heb het ook wel eens gezien in rode kinder- kaplaarsjes, was heel schattig ^_^ . Ik hoop dat veel mensen een beetje hart hebben voor onze vogels en ze door de winter heen helpen met deze winterprut =) Groetjes, Jennifer uit Apeldoorn

Shop suggesties

Inspiratie suggesties