WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vogels op aanvraag

De Vogelbescherming heeft iets nieuws; je voert je postcode in en er volgt een overzicht van de vogels die in jouw buurt voorkomen. Zie je deze maar zelden in je tuin? Dan is het tijd om daar iets aan te veranderen.

Geen vogelaar

Eerlijk gezegd begreep ik vroeger niet wat mensen zo leuk vonden aan vogels. Voor mijn gevoel waren ze allemaal hetzelfde en net zo vanzelfsprekend als al het groen om ons heen. Laat staan dat ik ook maar iets begreep van de vogelaar; je weet wel, de natuurmaniak die urenlang op zijn buik in het gras gaat liggen in de hoop ook maar een glimp van een bijzondere vogel op te vangen.

Mee-eters

Tot ik mijn eerste huis kocht en de cadeaubonnen van Intratuin zich torenhoog opstapelde. Out of the blue kochten we een vogelvoedervilla, plaatsten hem voor onze schuifpui en… Wow wat was dat leuk! Af en aan vlogen de vogeltjes om van de zaadjes te komen snoepen. Het was midden in de winter, de tuin lag er wat treurig bij, maar de vogels lieten ons niet in de steek; trouw kwamen ze dagelijks terwijl wij aan het ontbijt zaten, op een afstand met ons mee-eten.

Tien buurtgenoten

Maar om ze bij hun naam te kunnen benoemen, zo ver ben ik nog niet. En dus doe ik de Postcode Vogelcheck op www.mijnvogeltuin.nl. Ik tik ‘6026DG’ in en op mijn scherm verschijnen de koolmees, merel, spreeuw, tjiftjaf, vink, boomklever, groenling, pimpelmees, ringmus en staartmees. Sommige van de afgebeelde vogels leveren een punt van herkenning op. De pimpelmees, koolmees en merel komen geregeld in mijn tuin. Maar de tjiftjaf? Nog nooit gezien. Het is wel een leukerd! Een soort pluizig, donzig kuikentje.

De tjiftjaf, graag

De Vogelbescherming begrijpt wat ik wil: ook die andere vogels uit de buurt in mijn tuin, en dan met name de tjiftjaf. Ik mag vijf vogels uitkiezen die ik graag vaker in mijn tuin zou willen zien. Uiteraard kies ik voor de tjiftjaf. En nog vier andere die ik puur op uiterlijk discrimineer. Vogelbescherming belooft mij tips te sturen om deze vijf beestjes naar de tuin te lokken.

Gebrek aan bomen en struiken

Of je echt een specifieke vogel naar je tuin kunt lokken? Blijkbaar wel! Zo lees ik bijvoorbeeld dat de tjiftjaf in de zomer hunkert naar insecten en insectenlarven, iets wat je hem gemakkelijk in gedroogde vorm kunt aanbieden. In het najaar gaan ze op zoek naar bessen en zaden. Een kwestie van een bessenstruik aanplanten of de uitgebloeide vaste planten wat langer laten staan (want: zaden!). Wat wel een dingetje is, is dat hij het liefst tussen de loofbomen en struiken vertoeft. Iets wat in mijn kleine tuin niet erg makkelijk te realiseren is. Om een specifieke vogel te laten broeden in een kleine of nog nieuwe tuin, kun je daarom gebruikmaken van nestkastjes; zo kun je met de grootte van de invliegopening ook meteen het gewenste vogeltje aantrekken.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Vogelbescherming Nederland, gemaakt door Jelle de Jong

nog meer: tuinieren