WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vogelhuisje ophangen: 10 tips voor blije vogels

Niets roept een fijner voorjaarsgevoel op dan vrolijk gekwetter van jonge vogels in je eigen tuin of op je balkon. Met een vogelhuisje aan de muur zorg jij voor blije vogels en word je er zelf ook een. Omdat er zoveel soorten huisjes en nestkasten zijn, zetten we de verschillen op een rij en geven we tips voor het ophangen van een vogelhuisje. Zo zorg je voor een veilige plek en help je mee aan een goede start van een nieuw leven.

houten vogelhuisje

Een vogelhuisje ophangen

Je kunt nog zo’n mooi vogelhuisje hebben, als de plek niet klopt, dan zul je er geen vogel in zien. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden bij het ophangen van een vogelhuisje of nestkast:

  • Hang het vogelhuisje op een rustige en veilige en rustige plek in de tuin, zodat vogels naar binnen durven vliegen. 
  • Houd een hoogte van 1.80 meter aan. Zo kun je zelf af en toe checken of er een nestje is. Heb je een kat? Dan is een hoogte tussen de 2.50 en 3.50 beter.
  • Haal takken direct voor de opening weg. 
  • Zorg dat het huisje niet in de volle zon hangt, dan wordt het te warm binnen. Hang het vogelhuisje op een plek waar het in de ochtend een zonnetje heeft en in de middag in de schaduw hangt.
  • De opening van het vogelhuisje kun je het beste op het oosten richten, beschut tegen de wind en regen. 
  • Zorg dat de invliegopening van het huisje niet geblokkeerd wordt door takken. Een boom of een hogere struik vlakbij vindt een vogel vaak wel fijn: zo kunnen ze eerst kijken of de omgeving veilig is voordat ze naar het huisje terugvliegen.
  • Hang de nestkast op in het najaar. Zo kunnen vogels alvast wennen en het huisje gebruiken als slaapplek en om te schuilen voor regen en vorst.
  • Maak de kast in het najaar goed schoon, gebruik handschoenen én kokend water.

Meerdere vogelhuisjes combineren

Heb je meerdere vogelsoorten in de tuin of wil je verschillende vogelhuisjes ophangen? Dan is het goed om te weten dat de meeste vogels van dezelfde soort het liefst niet naast elkaar wonen. Houd dan tenminste 10 meter afstand tussen de vogelhuisjes. Voor vogels van verschillende soorten, zoals een koolmees en pimpelmees, kunnen de huisjes 3 meter uit elkaar hangen.

Vogelhuisjes voor vogels die graag in groepen wonen, zoals mussen, spreeuwen en zwaluwen, kunnen wel naast elkaar hangen. Kies een vogelhuis op basis van de vogels die je in je tuin hebt. Elke vogel heeft een bepaalde voorkeur voor de hoogte van de invliegopening en de doorsnede van de opening varieert ook. Kijk dus goed naar welk vogelhuisje je kiest.

Zie je 2 broedseizoenen achter elkaar geen vogel in het nestkastje of huisje? Check dan nog even de tips hierboven en kijk uit naar een andere plek.

Voor elke vogel een huisje

Zelf een vogelhuisje maken

Een vogelnestje ontdekken in een zelfgemaakt vogelhuisje of nestkastje is dubbel zo leuk. Tussen onze DIY’s vind je niet alleen een vogelhuisje van hout, maar ook een eetbaar vogelhuisje: een houten huisje beplakt met voer, vastgeplakt met eetbare lijm. Andere zelfmakers waar vogels blij van worden zijn een voedersilo, een sinaasappel met vogelvoer en natuurlijk vetbollen, een leuke bezigheid samen met je kinderen op een druiligere middag.

Wil je meer weten over vogels en hoe je de natuur een handje kunt helpen? Ga naar de site van de Vogelbescherming.

nog meer: tuinieren