WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Veelzijdig: de pompoen

Met Halloween voor de deur, komt de uitgeholde pompoen weer in beeld. Maar deze snelst groeiende landplant is niet alleen bruikbaar om spookgezichten van te maken: hij is volledig eetbaar.

Pompoen

Pompoensoep

Pompoensoep

Om te beginnen het vruchtvlees, je kunt het roosteren, bakken, inmaken of er een heerlijke soep van maken. Als je van mening bent dat pompoensoep weeïg smaakt: niet als hij uit de pan van Pien komt.

Bloemen en pitten

Net als bij courgettes zijn ook de bloemen van de pompoenplant eetbaar. Je vult ze met je favoriete mix, zoals gehakt of roomkaas, even in de oven en je hebt een delicatesse. Maar goed, het oogsten van de bloemen is nu te laat. Wel tegelijkertijd met het vruchtvlees te oogsten, zijn de pompoenpitten. Om ze te laten drogen als zaaigoed voor volgend seizoen, of om zelf te eten . Een goede tip kreeg ik op de Pompoendagen in Asten. Kweek het naaktzadige ras ‘Lady Godiva’, de pitten hebben geen schil, hoef je niet te pellen en kunnen dus zo geroosterd worden.

Dus: hol een pompoen uit, kook er soep van, rooster de pitten en maak een mooi halloween-gezicht voor bij de voordeur. 

Niet in de tuin?

Ze zijn op dit moment bij de boer verkrijgbaar. Volgend seizoen kun je vanaf eind mei weer zelf pompoenen in de volle grond zaaien. Trek daar wel wat ruimte voor uit: één plant vraagt zo’n 1,5 meter grond…maar dan heb je ook wat!

nog meer: tuinieren