WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Upcoming: gifgroen en citroengeel!

Een tijdlang werd alles wat maar een beetje naar de kleur geel neigde geboycot in de tuin. Inmiddels hebben de echte tuinliefhebbers de zonnige kleur in hun hart gesloten en lijken gele bloemen en planten zelfs stilletjes aan de wereld te veroveren. Ook ik ben overstag gegaan.

Het verschil tussen geel en geel

Oké gezegd moet worden; er bestaat nogal een verschil tussen geel en geel. Je hebt natuurlijk het okergeel dat in het wonen en de mode erg populair is, maar die kleur bedoel ik niet. De kleur die het in de tuin heel goed doet, is frisser, lichter en verkwikkender. Denk maar in de richting van het gifgroen en citroentjesgeel. Ken je de wolfmelk (Euphorbia)? Nou, dat is een schoolvoorbeeld!

Gifgroengeel

Al een half jaar ben ik achter de schermen druk bezig met mijn nieuwe achtertuin. Inmiddels is de aanleg voltooid, en buigt Carrie Preston van Studio Toop zich over de beplanting, veruit het leukste deel. ‘Welke kleuren vind je mooi?’, was een vraag die me nogal overrompelde toen ze twee weken geleden bij me thuis kwam. Ik zie dagelijks tientallen tuinen voorbij komen, maar om nu zelf een kleurenpalet te kiezen? Je sluit daarmee zoveel moois uit… ‘Ik houd in ieder geval niet van knalkleuren’, was mijn antwoord. Maar ik vind Euphorbia characias subsp. wulfenii de mooiste plant die er is. Ja, die is gifgroengeel, dat vind ik dus wél heel erg mooi.

Anders dan het geijkte kleurenpallet

Carrie, die al mee mocht werken aan diverse internationale Flowershows (de reden dat ik zo vereerd ben dat ze míjn tuin wilde ontwerpen), greep haar kans om het citroentjesgeel door te voeren in mijn gehele tuin. Het merendeel van haar klanten kiest namelijk voor veilig paars of roze, blauw en wit, des te leuker was het voor haar om eens los te gaan met geel. Moeiteloos schudt ze de ene na de andere Latijnse naam uit haar mouw. Hemerocallis ‘Citrina’, Lysimachia nummularia ‘Aurea’, Aquilegia ‘Lemon Queen’, Primula elatior en Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’. Allemaal planten die verspreid over de seizoenen bloeien in een zachte, gele tint. Die laatste heeft trouwens naast gele bloemen ook waanzinnig diep ingesneden blad, in de zomer én in de winter.

Planten met (licht)geel blad

Maar het hoogtepunt ligt deze keer niet per definitie bij de bloeiers. Er zijn namelijk heel veel fijne bomen, struiken, grasjes en vaste planten met zachtgele bladeren, die als lichtjes door de tuin verspreid komen te staan. Waar ik in eerste instantie dacht aan fruitbomen, bedacht Carrie dat het voor de samenhang geweldig zou zijn om geelbladige bomen en struiken toe te voegen. En zo staan Rhus ‘Tiger Eyes’ en Sambucus ‘Lemony Lace’ nu op mijn plantenlijst. Net als het grasje Milium effusum ‘Aureum’, met zachtgele sprieten en de fris groengele bodembedekker Lysimachia nummularia ‘Aurea’. De beplanting wordt in augustus aangeplant dus het resultaat is nog heel spannend.

Lichtpuntjes in de schaduw

Het voordeel van geelbladige planten is dat ze een bepaalde frisheid met zich meebrengen. In schaduwhoekjes in een tuin zullen ze zeker de lichtpuntjes zijn, aangezien daar niet heel veel wil bloeien, maar bladplanten het wel vaak prima doen. De Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ (op de foto) heeft ook zo’n leuk oplichtend effect in de schaduwtuin. Ben je nu net zo enthousiast geworden als ik? Meer geelbladige bomen vind je bijvoorbeeld via deze zoekfilter.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Boomkwekerij van den Berk

nog meer: tuinieren