WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuintrends voor de herfst

Beginnen de bloemen op je terras al wat in te storten? Tijd voor een najaarsupdate! Met planten als violen, chrysanten en siergrassen geef je je tuin, balkon of terras een oppepper. Mooiwatplantendoen.nl zet de laatste trends op een rij aan hand van vier najaarstuinen.

Groene stijltrendtuintrendtuintrendstuintrends

1. Sprookjes bestaan

De groene stijltrend ‘The World Beyond’ wordt gekenmerkt door een sprookjesachtige sfeer. Doet ons denken aan De Droomvlucht, de beroemde Efteling-attractie waar je in een karretje zweeft tussen de zwevende kastelen, elfjes en trollen in een bos. Heb je er een beeld bij? Mooi, want in de tuin laat je je verbeelding net zo op de vrije loop. Bosachtige planten zoals varens, zilverstruikje (Calocephalus brownii) en mossen groeien nonchalant door elkaar en staan in glanzende potten en pastelkleurige of lila violen. Alleen de elfjes uit de beroemde attractie ontbreken nog.

2. En de cirkel is rond

‘Connect the Story’ is stijltrend nummer twee, en dat wil zeggen dat verbinding en harmonie hoog in het vaandel staan. Hoe zich dat vertaalt? In ronde vormen! Zet de planten in je herfsttuin het liefst in ronde potten. Combineer hierin planten die op elkaar lijken. Zo kun je kiezen voor verschillende soorten siergras; allemaal uniek van stuk maar toch familie van elkaar. Verschillende soorten hulst zorgen met hun besjes ook voor goede sier.

3. Anti-najaarsdip

Less is More? Echt niet, ‘More is More’ is de stijltrend dit najaar. Er kan geen kleur genoeg zijn en dat komt goed uit als het gaat om het afwenden van de najaarsdip. Vrolijke planten zoals Skimmia, chrysanten en violen zorgen ervoor dat je herfsttuin positieve energie uitstraalt. Combineer verschillende kleuren en bloemvormen met elkaar. Zet de planten in potten of bakken met een druk dessin en contrasterende kleuren. Ietwat bont? Misschien, maar zo blijf je wel bruisen van energie!

4. Geometrische vormen

Kenmerkend voor de stijltrend ‘Reconsider Space’ is het lijnenspel van verschillende vormen. Combineer bijvoorbeeld ronde bolchrysanten met kegelvormige hulst en zet ze in vierkante potten. Een nog opvallender lijnenspel krijg je door ook de hoogte in te gaan. Hang planten aan de muur of schutting of zet ze in een tuinkast. Een zwartwit design is qua kleur een goede basis, maar vergeet niet om wat accenten toe te voegen, bijvoorbeeld met de knalrode bessen van Skimmia.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron beelden: www.mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: tuinieren