WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuintips voor november

De maand november is aangebroken. De dagen worden steeds korter en de ochtenden steeds frisser. De herfst is nu echt aangebroken. In november is er (gelukkig) nog genoeg te doen in de tuin! Wij geven je een aantal tips.
november tips

Snoeien

In november kun je de bomen met een vroege sapstroom snoeien. Pak de knotwilgen aan, snoei de klimop en snoei de blauwe regen (Wisteria) tot ongeveer 10 cm boven een knop. Heersters en bomen kun je, zolang het niet vriest, blijven snoeien. Om de planten te beschermen tegen de novemberstormen kun je ze opbinden en verstevigen.

Het gazon

Het gras is nu opgehouden met groeien. Zorg ervoor dat het gazon bladvrij is, dat helpt tegen mosvorming. Je kunt alvast krokussen planten in het gazon zodat ze in het voorjaar mooi kunnen opbloeien.

Moestuin

Spit de grond van je moestuin om voor een goede bodemstructuur. Wacht met oogsten van kolen en spruiten tot de vorst erover is geweest. Dit zorgt voor een nog lekkerdere smaak. Maar knolselderij moet je juist vóór de vorst van het land halen! November is ook een mooie maand om de witlof te rooien.

Zaaien en planten

Je kunt deze maand nog veel met je tuin doen. Het is namelijk een mooie tijd om jonge fruitplanten, rozen planten en voorjaarsbollen te planten. Let er wel op dat je dit doet zolang het niet vriest. Dek af met bladeren of compost, dat beschermt en bevordert de groei.

Bron: Intratuin

nog meer: tuinieren