WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinieren met chocolade

Ik hou van chocolade. De kleur, de geur en vooral de smaak. Toch stil ik mijn honger liever op een gezonde manier: door te tuinieren met chocolade. De kleuren van chocoplanten zijn oogstrelend, sommige geuren naar Toblerone en….er zijn er zelfs bij die ook zo smaken.

Tuinieren met chocolade: Chocokleur

Bruinkleurige bladplanten zijn heel goed te combineren met groen en warmgeel. Het mooiste vind ik de kleurschakeringen van de aluinwortel Heuchera americana ‘Chocolate’. In het gemêleerde blad komt witte, melk en pure chocolade voor. Het is een makkelijke plant voor aan de rand van de border, maar ook als plantengroep of in een plantenbak is hij heel mooi. Hij wordt tussen de 20-30 cm hoog, met bloemen erbij iets hoger.

Chocogeur

Het zijn vooral de bloemen van de cosmea (Cosmos atrosanguineus) die zo heerlijk naar chocolade ruiken. Wanneer er voldoende van deze planten in je tuin staan, zal er af en toe een vleugje voorbij waaien. De plant wordt hooguit 75cm hoog, heeft een fijne structuur en combineert daarom heel luchtig in de border. Ook de bloemen zijn decoratief: fluweelachtig, bruinrood: heeft eigenlijk wel wat weg van chocolade! Jammer genoeg is deze cosmea (net als alle anderen uit de familie) een eenjarige plant. Het binnen overwinteren van de knollen is wel een optie.

Chocosmaak

Eigenlijk smaakt chocolademunt Mentha piperita ‘Chocolate’ niet naar Toblerone maar meer naar After Eight, de beroemde chocolaatjes met muntvulling. Erg lekker in de thee of in desserts. Van plan om een jonge plant aan te schaffen? Plant hem in pot of graaf ze met pot en al in de border, want net als andere muntsoorten kan ook deze plant behoorlijk woekeren.


nog meer: tuinieren