WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinieren maakt gelukkig

Tuinieren maakt je blij én kan depressies voorkomen. Het enige wat je moet doen is je handen vies laten worden en je eigen voedsel oogsten. Maar hoe komt dat?

Tuinieren maakt gelukkig

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tuinieren je blij kan maken en helpt tegen depressie, zo schrijft Robyn Francis op permaculture.com. Het is een vrij wetenschappelijk verhaal, maar uiteindelijk gaat het om twee gelukshormonen: serotonine en dopamine.

Met je handen in de aarde

Je handen vies laten worden in de tuin is gezond! Dit kan namelijk de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhogen. Contact met aarde en een bacterie die daarin voorkomt stimuleert de aanmaak van dit stofje. Dat is fijn, want dit is een gelukshormoon – gebrek aan dit hormoon veroorzaakt depressie. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je immuunsysteem. Lekker de tuin in dus.

Oogsten

Zelf je groenten en fruit oogsten maakt gelukkig. Dat komt waarschijnlijk voort uit ons verre verleden als jagers en verzamelaars. Vind je je eigen eten, dan wordt er dopamine aangemaakt in het “belonings”-centrum van de hersenen. Zelfs als je alleen al een besje ziet groeien krijg je een gelukkig gevoel – en van het zelf plukken al helemaal!

Gelukkig zijn

Wees dus niet bang om vieze handen te krijgen. Tuinieren en wroeten in de grond zijn namelijk gezond en maken je gelukkig. Fijn!

nog meer: tuinieren