WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinieren is sexy

Er was een tijd dat tuinieren het toppunt van tuttigheid was. Gelukkig is de trend inmiddels groener dan groen. Niet dat ik ooit last heb gehad van dat vooroordeel; wie tuiniert, weet wel beter. Goed dat steeds meer mensen in gaan zien hoe gelukkig je van groen wordt.

Trend stokrozen

Ik lees net de column van Mei Li Vos in Esta (nummer 18) waarin ze een warm pleidooi houdt voor de stokroos. Een politicus die tuiniert. Die zijn er natuurlijk, al lijkt het niet zo. Tuinieren was heel lang tuttig. Niks de wereld ontdekken en veroveren, maar in je achtertuin op je knieën de micro-kosmos bestuderen: niet erg sexy.

Tuiniers zijn leuk

Als interviewer van ontelbaar veel tuiniers weet ik wel beter. Misschien moeten we voortaan bij een kennismaking sowieso eerst vragen: tuiniert u of houdt u van planten? Mensen die tuinieren zijn namelijk leuke mensen (uitzonderingen daargelaten): sensitief voor mooie dingen op de vierkante centimeter. Wars van materiële zaken en geboeid door alles wat leeft.

Sexy

De trend is al een paar jaar groen en dat begin je te merken. Wanneer een politicus (het nummer verscheen notabene vlak voor de verkiezingen) een stemadvies geeft in de vorm van een ode aan een plant – ‘Laten we heel Nederland vullen met stokrozen! – dan weet je genoeg. Tuinieren is weer sexy: hoera! Ik geef Mei Li Vos’ oproep dan ook graag door:  ‘Lezers moeten deze herfst zaden verzamelen en ze overal rondstrooien’.

nog meer: tuinieren