WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tuinhuisje van Cob

Ken je die schattige witte huisjes in Engeland met een rieten dak? Die zijn gemaakt van Cob. Het leuke is dat je van dit relatief goedkope materiaal ook tuinhuisjes kunt maken. Annemarie van der Beek bouwde er zelf één achter haar rijtjeshuis.

tuinhuisje van cob

tuinhuisje van cob

Om in te spelen en te zitten

De natuur met de tuin verenigen is een trend, en daar past het Cob-huisje helemaal in. Ik zie hem wel staan in mijn tuin, in al zijn grilligheid, omringd door ruige siergrassen en inheemse bloemen. Mijn zoontje zou zich er uren in vermaken, verstoppertje spelen en torens bouwen. En met een paar lekkere kussens kun je er volgens mij ook nog heerlijk in zitten.

Oersterk & betaalbaar

Cob is een mix van klei, water, zand, aarde, stro en kalk, allemaal organisch materialen, maar samen oersterk. Annemarie: “Het materiaal is zo sterk dat er gebouwen van staan van meer dan 6000 jaar oud, maar je kunt het ook eenvoudig in één dag nat maken, weghakken en weer verpulveren tot aarde. Het is goedkoop en makkelijk om te bouwen.” Zomers blijft een Cob-huisje lekker koel en in de winter wonderlijk warm. En met een levend groen dak erop zoals die van Annemarie, heb je dubbel plezier van een stukje grond. Bij een rijtjeshuistuin als die van haar is dat een welkome aanvulling. Voor de kosten – volgens Annemarie in totaal zo’n €700, die hem vooral zaten in het huren van een busje, schroeven, bouten en andere harde materialen; de grond en steentjes zijn immers gratis – hoef je het ook al niet te laten.

Alleen voor aanpakkers

Is er dan helemaal geen nadeel? “Nouja, het is hard werken. En dan niet in de categorie ‘tjonge, wat ben ik moe’- hard werken, maar meer van het soort dat je niet zeker weet of je nog één been kan optillen. Dat je de slappe lach krijgt eenvoudigweg omdat je zó moe bent. Het zweet gutst je binnen enkele minuten van het lijf en dan heb je de dag nog voor je liggen. Ik overdrijf niet.”

Nog zin om zelf aan de slag te gaan? De exacte beschrijving is te lezen in het digitale boekje In harmonie met je tuin – natuurlijk bouwen met Cob, voor €5, te downloaden via www.cobhuis.nl.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren