WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zelf maken tuinhaard en pizzaoven ineen

Met een knapperend haardvuurtje kan een koele avond in de tuin onverwachts nog heel lekker worden. Zeker als je in die tuinhaard ook nog pizza kunt bakken. Bekijk hoe je zo’n tuinhaard en pizzaoven ineen zelf kunt maken. En daarna lekker vaak pizza party’s vieren in de tuin. 


tuinhaard pizza oven

Tuinhaard en pizzaoven ineen

Een stenen tuinhaard houdt lang warmte vast en geeft die warmte gelijkmatig af. Daardoor is hij geschikt om pizza en brood in te bakken, of zelfs vlees in te grillen. Een stenen buitenhaard met pizzaoven kun je zo groot en duur maken als je wilt. Zo kun je kiezen voor wel of geen rookkanaal en voor een gemetselde fundering of een onderstel op wielen. En je kunt hem laten metselen door vaklieden, (laten) samenstellen van prefab-onderdelen of zelf maken van vuurvaste materialen. Houd er bij de bouw van een flink formaat oven wel rekening mee dat er vaak een vergunning moet worden aangevraagd, ook vanwege de brandveiligheid. Informeer hiernaar bij de gemeente. 

 

tuinhaard pizzaoven

Zelf maken tuinhaard en pizzaoven ineen

  1. Begin met het kiezen van een geschikte plek. Een haard op het terras is natuurlijk wel zo prettig. Zorg dat de haard enigszins uit de wind komt te staan en denk daarbij ook aan de buren.
  2. Stort eerst een vlakke fundering. Metsel vervolgens een onderbouw in U-vorm van bouwblokken of metselstenen tot op werkhoogte. Voor de onderbouw hoef je geen vuurvaste stenen en cement te gebruiken. Zorg dat het metselwerk goed waterpas is. 
  3. Stort op de onderbouw een draagvloer van gewapend beton. Daarop komen isolatieplaten en daarbovenop de ovenvloer. Voor de oven en ombouw kun je het beste gebruikmaken van vuurvaste chamottestenen. Gebruik vooral geen gebakken klinkers, die kunnen bij oververhitting uit elkaar springen. Denk eraan dat voor dit deel van de haard ook de specie vuurvast moet zijn.
  4. Maak de toog door eerst een mal te zagen, die eventueel plat leggen en daaromheen de stenen te plaatsen. Verwijder de mal als het metselwerk is uitgehard.
  5. De koepel voor de ovenkamer maak je zelf van chamottestenen met behulp van een mal en een goede bouwtekening. Belangrijk is om de koepel goed te isoleren met isolatiekorrels of een isolatiedeken. Let er ook op dat de ovenwand dik genoeg is: 9-10 cm.
  6. Maak de haard af met een stenen ombouw, dekplaten en een schoorsteen. Af stucen in bolvorm kan ook. Let erop dat de schoorsteen vóór de stookruimte komt en niet erboven!

Tuinhaard of pizzaoven bestellen

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bestel een tuinhaard of pizzaoven voor in de tuin. 

nog meer: tuinieren