De natuur gaat z'n gang
Jan Willem Steenweg werd geboren in Delft en zou er nooit van z'n leven meer weggaan – dacht hij. Totdat hij een tuin wilde en die in de stad niet kon vinden. Hij zette zijn zoektocht verder in en vond zijn droomtuin uiteindelijk in 1995 in het Groningse Westerlee. De naam die hij de tuin gaf, Jan Wilde een Tuin, vat dit verhaal kort samen. Jan Willem: "In deze natuurlijke tuin van 8.000 m2 waan je je als het ware in een jungle. Het is een dwaaltuin met kronkelige houtsnipperpaden, hoge bomen, weelderige begroeiing met wilde planten en een mooie, grote, natuurlijke vijver. De natuur kan hier z'n gang gaan, al moet ik wel regelmatig ingrijpen. Anders is er geen doorkomen meer aan. Doordat de veengrond zo goed vocht vasthoudt, is het ideaal voor de meeste planten. De tuin geeft veel werk, maar dat doe ik met liefde. Door het vele bewegen blijf je fit!"
Zintuigentuin
Aanvankelijk bracht Jan Willem alleen nog de weekenden door in Westelee, maar sinds 2005 woont hij er permanent. Nu wil hij niet meer terug naar het westen: "Deze tuin biedt vrijheid, een plek om me terug te trekken en om tot rust te komen. Vanaf hier hebben we vergezichten over het boerenland. Alle zintuigen worden geprikkeld. Ik vind het heerlijk om aan planten te zitten, te voelen, te proeven en te ruiken. Het zien van bloemkleuren en dan met name de kleur geel maakt me vrolijk. Het horen zoemen van de insecten, het zingen van de vogels, de bomen die schaduw en bescherming geven. Een tuin betovert je, omhult je als het ware en ik vind het heerlijk om door de planten heen te lopen. Je hoort ze, ruikt ze en ziet ze. Een tuin sluit je in, maar dan op een prettige manier. Dat is mijn tuin, zo wil ik het. Je ziet zoveel, je kijkt en blijft staan. Je volgt, je doet niets meer en komt tot rust."
Nieuwe vriendschappen
Zijn tuinblog begon Jan Willem op aanraden van een vriendin. En met succes: "Voor mezelf is het leuk om terug te kunnen kijken hoe de tuin in de seizoenen en door de jaren heen verandert. Ik heb vergelijkingsmateriaal en bouw tegelijkertijd een soort archief van de tuin op. Heel grappig is dat er uit het hele land bloggers de tuin komen bezoeken. Daaruit zijn al heel wat leuke vriendschappen uit ontstaan!"
Tuintips van Jan Willem
-
Last van slakken? Zet een gedeelte van de tuin vol met planten die slakken graag lusten, zoals Hosta en groot hoefblad. Deze worden dan als eerste opgegeten, terwijl de andere planten kunnen doorgroeien en sterker worden.
-
Leg een steen bij kalkminnende planten: lijsters gebruiken deze als aambeeld om de huisjes stuk tegen te slaan. De kapotte huisjes zijn kalkrijk en worden gebruikt door de planten.
-
Heb je een nieuw stuk tuin? Gooi wat grote takken neer, plant in de vakken die ontstaan de planten. Tijdens het wieden kun je op de takken gaan staan zodat je nooit op je nieuwe aanplant gaat staan. In de loop van de tijd gaan de takken op in de natuur.
Bron: Fotografie Jan Willem Steenweg