WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De trendtuinen van 2019: klimaatbestendig, slim én eetbaar

Robotmaaiers, besproeiingscomputers en tuinonderhoud via een app: de tuin wordt steeds slimmer en tegelijkertijd ook weer wat groener – gelukkig. Tuinbranche Nederland liet drie tuinen ontwerpen op basis van de nieuwste groene stijltrends.

Alles onder controle

De tuin ‘New Frontiers’ staan in het teken van smart technologie. Het tuinonderhoud gebeurt via een app en de tuinverlichting draait op zonnepaneeltjes. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor zorgt dat de planten uitsluitend water krijgen als dat nodig is. Dit levert een forse waterbesparing op, wat met oog op de droge zomer van 2018 geen overbodige luxe is. In deze tuin is een waterdoorlatende bestrating gebruikt, een mix van steen en glassplit. Speelse watertegels monden uit in rvs-goten waarmee het overtollig regenwater kan wegstromen. Hierdoor zakt het water snel de grond in.

Zachtaardig

De tuin ‘Soft Landing’ is een reactie op de verharding van de maatschappij. Je ziet hierin veel ronde vormen, zachte kussens en aaibare beplanting zoals siergrassen. Ook het gazon speelt een belangrijke rol. Omdat het een plek is om met blote voeten te betreden maar ook praktisch gezien: het zorgt ervoor dat het regenwater direct wegzakt, in tegenstelling tot wat tegels doen. Een robotmaaier zorgt ervoor dat je geen omkijken naar het gras hebt. Bomen en struiken bieden schuilplekken voor vogels en de bloeiende planten in deze tuin zijn bij- en vlindervriendelijk.

Zelf groenten kweken

De tuin ‘Harvesting Elements’ sluit qua uiterlijk het beste aan bij de woontrend van dit moment. Je ziet hier een combinatie van simpele vormen zonder poespas, natuurlijke onregelmatigheden én de hoofdkleur zwart. Hergebruik van materialen en slimme oplossingen zijn belangrijke elementen, zoals een plantenbak en regenton in één en tuintegels met een uitsparing waarin planten kunnen groeien. Het zelf opkweken van groenten, kruiden en stekjes zijn ook een belangrijk onderdeel van deze tuin. De tuin is ecovriendelijk en aantrekkelijk voor bestuivers. Uit een waterbassin (met drijfplanten) kunnen vogels hun dorst lessen.

Bezoek de trendtuinenvan 2019

De trendtuinen 2019 zijn tijdens openingstijden te bezichtigen bij tuincentrum Huiting in Vianen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

nog meer: tuinieren