WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Top 5 badkamerplanten

Douchen en baden in een groene jungle, het maakt van je dagelijkse badkamerritueel een hele beleving. Er zijn heel wat planten die het prima naar hun zin hebben in de vochtigste ruimte van je huis.

Op z’n plek

Het leuke aan zo’n enorm aanbod aan verschillende kamerplanten, is dat ze allemaal afkomstig zijn van verschillende plekken over de wereld en hun eigen voorkeuren hebben. Badkamerplanten zijn een tropisch klimaat gewend en voelen zich bij die omstandigheden het prettigst. Dat orchideeën in de droge verwarmingslucht het liefst geregeld beneveld worden, zegt eigenlijk genoeg; in een vochtige badkamer voelen ze zich veel meer thuis.

Tropisch klimaat

De vlinderorchidee (Phalaenopsis) is, net als heel veel andere planten, afkomstig uit het tropisch regenwoud. Tropische planten zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en 60 millimeter regen per maand. In de koudste maand van het jaar komt de gemiddelde temperatuur niet lager dan 18°C. In je badkamer is dat niet heel anders (en anders zorgen we daar wel voor).

Grillige luchtwortels

Je kunt badkamerplanten op een plankje tegen de muur etaleren of middels een plantenstandaard een stukje van de grond liften. Maar nog mooier is om ze te laten hangen in een macraméhanger. Geknipt daarvoor zijn orchideeën met grillige luchtwortels, die verder geen water vragen maar met hun wortels het vocht uit de lucht opnemen. Met een raam in je badkamer en een sprankje licht, zit je eigenlijk al helemaal goed. De meeste badkamerplanten zoals krulvaren (Nephrolepis) en venushaar (Adianthum) kunnen ook prima in het donker staan.

Top 5 badkamerplanten

  • Vlinderorchidee (Phalaenopsis) of orchidee Vanda (met mooie luchtwortels!)
  • Tillandsia: geen pot voor nodig en je hoeft hem nooit water te geven. Ook een erg leuke om op te hangen, neer te leggen of ergens op te lijmen; je kunt er alle kanten mee op.
  • Varens zoals de krulvaren (Nephrolepis) en venushaar (Adianthum)
  • Lepelplant (Spathiphyllum): met mooie witte bloemen en bekend om zijn luchtzuiverende vermogen. Hij is wel vrij dorstig, de kluit mag je geregeld een slokje geven.
  • Fargesia murieliae: ofwel bamboe! Niet bepaald een plant die je verwacht in de badkamer, maar hij past zich makkelijk aan. Als je er de ruimte voor hebt kun je er een geweldig mooi groen scherm mee creëren.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: http://www.orchitypes.eu/

nog meer: tuinieren