kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tijdloze trend: het gazon

Ken je de grindtegel nog? En die grote houten bielzen die vroeger bij menigeen als afbakening van de voortuin gebruikt werd? In de tuin gaat het niet anders dan binnen; door de jaren heen zie je trends komen en gaan. Er zijn er slechts enkele die blijven, zoals het gazon!

Veranderende tijdsgeest

Wellicht gaan trends in de tuin wat minder snel dan in het wonen, maar bekijk je het per decennia, dan zie je toch duidelijke verschillen. Laat mij een tuin zien en ik zal er met een educated guess niet snel vijf jaar naast zitten. Het is de combinatie van bestrating, vaste elementen en beplanting die een bepaalde tijdsgeest neerzetten. Zelden is die tijdgeest aan één bepaalde plant af te lezen. Al heeft bijvoorbeeld bamboe wel glorieuzere tijden gekend dan nu, geen critici die vreemd opkijkt als een gerenommeerd tuinontwerper er wat leuks mee doet. Vorige zomer schreef ik nog over de buxusmot die een einde lijkt te maken aan de tomeloze populariteit van de buxushaagjes. Dat kon vijf jaar terug zich niemand voorstellen.

Nog altijd liever natuurgras

Net als in de woonbranche zijn er ook in de tuin trends die nooit overwaaien. Zo zijn gebakken klinkers al eeuwenoud en heeft hout als bouwmateriaal nooit misstaan –al vinden we vandaag de dag wel dat Tropisch hardhout niet meer kan en is Inlandse Douglas de huidige trend. Het gazon past ook in dit rijtje. Niet elke tuinontwerper is er fan van, maar praktisch gezien blijft gras nog altijd de meest gewaardeerde beloopbare plantsoort die er is. Jawel, ook sinds de komst van de betere soorten kunstgras. Uit onderzoek van Pokon blijkt dat maar liefst 93% van de gazonbezitters liever natuurgras heeft dan kunstgras of tegels.

Gemak dient de mens

In een tijdperk dat alles sneller en slimmer moet, is het best knap dat het gazon zich staande weet te houden tussen de plastic matten. Een mooi gazon vraagt namelijk om een vakkundig onderhoud dat bestaat uit bemesten, verticuteren, sproeien, kalk strooien, maaien, bijzaaien en beluchten. En ook al doe je dit allemaal braaf volgens de gazonkalender, de kans dat onkruid, mos en kale plekken de kop opsteken, is niet nihil. De reden van Pokons onderzoek was dan ook om aan te geven dat ze een nieuwe gazonmest hebben. Bio Gazonmest welteverstaan, wat helemaal binnen de tijdsgeest past. En makkelijker dat het is: kies je voor de 3-in-1 Gazonmest met kalk dan hoef je nog maar één handeling te verrichten. Ze bevatten de Pokon plantversterker waardoor het gras beter bestand is tegen mos, onkruid en droogte. Gemak dient de mens, weet ook Pokon. En zo zie ik het gazon voorlopig nog wel even blijven.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Pokon

nog meer: tuinieren