WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Thee van eigen bodem

Afreizen naar Java om een theeplantage te bewonderen? Bespaar jezelf de moeite want in ons eigen Brabantse Soerendonk wordt de Camellia sinensis, dé theeplant bij uitstek, gewoon opgekweekt in volle grond.

Eerste oogst

Eigenaar van theeplantage Het Zuyderblad Linda Cebrian –Rampen heeft er vijf jaar onderzoek op zitten en produceert sinds drie jaar haar eigen thee. Dit is het eerste jaar dat ze haar eigen thee verkoopt. Uniek in Nederland, maar een lucratieve bezigheid is het nog niet te noemen. “Thee maken, zeker op wat grotere schaal, is best lastig. Daarnaast wil ik dat de thee aan een bepaalde kwaliteit voldoet en dat betekende de afgelopen jaren veel oefenen –en mislukken. Nu pas is de kwaliteit goed genoeg en kan ik garanderen dat hij lekker smaakt”, vertelt Linda.

Nog niet te koop

Omdat de oogst nog steeds vrij klein is (net onder een kilo) levert Het Zuyderblad nog alleen aan sterrenrestaurant de Karpendonkse Hoeve (met Michelinster) in Eindhoven. Haar eerste theetuin bestaat uit 120 planten, die nu 7 jaar zijn en dus oud genoeg om van te plukken. Volgend jaar is een andere theetuin oud genoeg om thee vanaf te halen, wellicht kan ze dan rekenen op nog een kilo. Hoe ouder de planten, hoe meer ze ervan zal kunnen plukken. Ervan proeven kan voorlopig dus nog niet, tenzij je hem bestelt bij het betreffende sterrenrestaurant.

Thee als tuinplant

Wil je je eigen Hollandse thee proeven, dan kan dat wel door zelf wat theestruiken in je tuin te zetten. Wat veel mensen niet weten is dat de Camellia sinensis al vele honderden jaren in Europa is. Hij is dus perfect aangepast aan ons klimaat. Het struikje is wintergroen en bloeit in het najaar met witte bloemetjes. De plant kan veel hebben, maar houdt er niet van om in de wind staan. Zorg voor een goede afwatering want hij heeft niet graag natte voeten. Heb je de struik in een pot staan dan heeft hij een paar keer per week water nodig.

Je eigen thee maken

Is je theeplant een jaar of vijf oud dan kun je beginnen met plukken en je eigen thee maken. Het maken is een ingewikkeld proces van plukken, verleppen, rollen, wokken, afkoelen en opnieuw wokken. Wat je plukt zijn echt de jongste scheutjes, beter bekend als ‘two leaves and a bud’. Denk daarbij wel dat wat je plukt, je door vier moet delen om te weten wat je over gaat houden. Dus pluk je 500 gram blad, dan blijft er na bewerking 125 gram van over. Zo haal je van een plant niet eens een kopje thee af… Bewerkelijk en weinig opbrengst dus. Maar de smaak is echter heerlijk en de opbrengst wordt wél de moeite waard als je er een heel perkje van aanplant.

De theeplanten zijn te koop bij Het Zuyderblad in Soerendonk waar je ook terecht kunt voor een proeverij met rondleiding en het theecafé. Online vind je de planten bij Bakker.com.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Het Zuyderblad

nog meer: tuinieren