WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Takkenspel

Heb je wel eens een winterborder in vuur en vlam zien staan? Waarschijnlijk was kornoelje (Cornus) de veroorzaker, de kleurigste plant van de winter. Het zijn bij deze heester niet de bloemen maar de takken die de diepste kleuren laten zien.

Winterspektakel

Met zijn opvallende bloemen en vruchten is de kornoelje sowieso een aanwinst voor je tuin, maar er zijn drie soorten die voor een serieus winterspektakel zorgen: Cornus alba, Cornus sanguinea en Cornus stolonifera. Alle drie lopen ze uit met zéér kleurige takken, van vurig oranjerood tot felgeel. Althans, als je ze jaarlijks snoeit, want de felle kleur komt vooral voor bij eenjarige takken.

De kleurigste soorten

  • Felrood: Cornus stolonifera ‘Arctic fire’ en Cornus alba ‘Sibirica’.
  • Gifgroen/geel: Cornus stolonifera ‘Flaviramea’.
  • Oranjerood tot oranjegeel: Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’.

Snoeien doet bloeien

Om de felle kleur te behouden, kun je kornoeljes het beste jaarlijks aan het einde van de winter terugsnoeien. Zo komen er weer nieuwe scheuten, die in de volgende winter weer spectaculair rood, geel of oranje kleuren. Sla je dit snoeien over, dan zie je de kleur met het jaar teruglopen. Zorg ook dat de heesters op een zonnig plekje staan; zonlicht is van invloed op de kleurstof in de takken.

Tip: Kijk ook eens in de wilgenfamilie, daartussen zitten ook soorten die tot bijzonder mooie felle knotstruiken op te kweken zijn, zoals Salix alba ‘Chermesina’.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren