WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Takkenboom van snoeihout

Ik bof dat er ieder jaar flink gesnoeid moet worden in de tuin. Klein spul wordt gecomposteerd, maar van de wat dikkere takken hebben we ook altijd wel een stapel van liggen. En met die takkenbult ging ik aan de slag, voor het maken van een takkenboom.

Takken decoratie: takkenboomTakkenboom kerst

Takkenboom maken

Ik koos voor materiaal van verschillende bomen, omdat er dan structuurverschil is in de bast. Knoesten en zijstompjes zijn handig, daar kun je later iets aan hangen. De onderste tak is bij mijn boompje 70 cm. Je kunt natuurlijk met een langere beginnen, maar dan wordt je boom erg zwaar.

  1. Zaag de volgende takken steeds iets korter af en leg ze in volgorde op de grond zodat je de vorm goed in de gaten kunt houden.
  2. Kies voor de bovenste een sterk vertakt stompje.
  3. Spijker de takken op een ruwe stevige dikke lat of plank. Kies bij voorkeur roestige spijkers, dat staat geleefd. Twee per tak om wegdraaien te voorkomen.
  4. Zorg dat je de punten die aan de achterkant eventueel door de lat komen even krom slaat.

Afwerking

Als alle takken op de lat zitten zaag je de bovenkant in een punt. Een gat erin geeft een afgewerkt effect en is handig als je hem op wilt hangen of om een lint of grof touw door te halen. Mijn boom heeft een dwarslat onderaan zodat hij stevig kan staan en is in totaal een meter hoog.  Als laatste heb ik hem bewerkt met verdunde witte latex, lekker nonchalant, zodat de houtstructuur hier en daar zichtbaar blijft. Maar dat hoeft niet, ook ‘naturel’ is erg mooi.

Kerstboom

Op de foto is mijn boompje opgetuigd met vogelhuisjes en lampjes met veren. Maar hij is vast ook heel leuk met rood-witte hartjes, glazen ballen of overdadig veel zilver.

Fijne kersttijd!

nog meer: tuinieren