WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een ode aan de pioen; tips voor een mooi boeket

Geen pioenen in je tuin? Hurry hurry, op naar de bloemist! De enorme bloemen als toverballen openen allemaal verschillend, dat maakt ze alleen al ontzettend tof om te zien. Op de juiste manier gestyled brengen ze je interieur naar een hoger level. Zeker met deze tips van de bloemist.

Solo of in de mix

Een vaas vol pioenen, meer heeft een mens niet nodig. Elke bloem opent zo ontzettend anders dat de uiteindelijke bloei je altijd weer overvalt. Sommige knoppen zijn nog piepklein, maar ontpoppen zich tot ware diva’s. Het blijft altijd gissen naar de uiteindelijke kleur. Juist die verrassing maakt ze zó de moeite waard. Ben je meer iemand van het combineren? Franse tulpen (van die enorme, met zware knoppen, een beetje wankel op hun steel), maar ook een enkele gladiool of leeuwenbek ertussen staan heel mooi.

Tip van Judith: Wil je het niet te groot op tafel? Een aantal verschillende losse vaasjes met wat enkele bloemen, staat ook heel erg leuk.

Schikken met pioenen

Als er iemand is die het trucje doorheeft, is het Judith Slagter wel. Ze heeft een enorme liefde voor bloemen en veel ervaring met het schikken van bruidsboeketten. Haar beste tips deelt ze graag met vtwonen:

  • Kijk bij het samenstellen van je boeket naar hoe de verschillende bloemen open komen. Maak een combinatie van allerlei soorten, groottes en vormen!
  • Verwerk de knoppen van de pioenen onderin, zodra ze helemaal open komen zijn de bloemen te groot voor bovenin en valt het boeket optisch om.
  • Lange bloemen zoals leeuwenbek, Delphinium, violier en gladiool geven je boeket lengte.
  • Een bloem met een kleinere knop kun je eruit laten springen (zoals bijvoorbeeld een toffe kleur anjer, mooie roos of Franse tulp).
  • Vulbloemen zoals sering, distel, kangoeroepootje of wilde Lathyrus vullen je boeket mooi aan, ook omdat ze iets wijder zijn, maken ze het boeket voller. Je kunt deze bloemen ook als basis gebruiken, waar je de andere bloemen tussen steekt.
  • Sprieten zoals grassen maken je boeket wat losser. Ze mogen echt wel boven je boeket uitsteken. Gebruik deze dan ook als allerlaatst!

Tip van Judith:  Kijk ook eens welke bloemen je in de tuin hebt bloeien. Deze kun je er natuurlijk ook prachtig tussen zetten. Mooi blad kun je ook als vulling gebruiken. Probeer het eens!

Contrastkleuren als trend

Judith: “Een trend die ik in mijn bruidswerk veel voorbij zie komen is om een diepe, donkere contrastkleur te verwerken in het boeket. Er zijn prachtige donkerrode pioenen die je boeket net wat stoerder maken. Houd je van rustige kleuren en wil je het niet te bont, maar ook niet te zoet maken? Dan is dit een mooie combinatie. Een van mijn persoonlijke favorieten is de ‘Coral Charm’. In het begin heeft hij een intense koraal kleur, maar zodra hij open is, wordt hij steeds lichter, tot hij tegen het crème is. Eén grote toverbal!”

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Foto’s Judith Slagter

nog meer: tuinieren