WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Sproeien of laten verdorren?

Sinds afgelopen zondag behoort 2018 tot de 5% droogste jaren sinds 1906. Heerlijk voor ons, al die zomerse dagen, maar de tuin heeft het zwaar. De vraag is: hoe houd ik mijn tuin mooi groen? Maar ook: hoeveel schoon drinkwater willen we spenderen aan een groene grasmat?

Hoe vaak moet ik sproeien?

Een keer per week wat langer sproeien is beter dan vaak kleine beetjes – geldt doorgaans. Vooral om te voorkomen dat je tuinplanten lui worden en daarmee een stevig wortelgestel ontwikkelen zodat ze zelf op zoek kunnen naar grondwater. Bomen en struiken die al lang in je tuin staan, redden zichzelf wel. De vaste planten hebben deze weken wel wat extra aandacht nodig. Even snel sproeien heeft met kurkdroge grond weinig zin; het water blijft er gewoon op liggen. Daarom kun je beter wachten tot het echt nodig is en langdurig water geven.

Indicatorplanten

Maar ja, wanneer is het echt nodig? Vochtminnende planten zoals hortensia’s kun je hiervoor als uitgangspunt gebruiken. Bij een watertekort zie je dat het blad slap gaat hangen. Wil je je borderplanten redden, dan zijn slappe bladeren hét signaal dat de sproeier een half uurtje aan mag. Houd nu het zo extreem droog is dus niet strak de eens per week richtlijn aan, maar houd de dorstige planten in de smiezen.

Denk eco

Het gazon is een lastiger verhaal; wil je deze de droge periode doorhelpen dan ontkom je er haast niet aan om dagelijks te sproeien. Nu er voorlopig geen uitzicht is op regen, roepen drinkwaterbedrijven nadrukkelijk op om zuinig aan te doen met leidingwater. De vraag vanuit ecologisch oogpunt is dan ook hoever we moeten gaan om je gazon mooi groen te houden. Het gras laten verdorren is het overwegen waard. Dit staat misschien tijdelijk wat ontsierlijk, maar het herstelt zich wel. Vrees je hiervoor? De verdorde bermen die je nu overal ziet, hebben er al vaker zo uitgezien en hebben zich ook weer hersteld. Uit een poll op het AD. blijkt dat toch zeker de helft van de gazonbezitters van plan is om niet dan wel minder te sproeien dit jaar.

Water bespaartips

Ga je je tuin bewateren, doe dit dan bij voorkeur ’s avonds laat of zo vroeg mogelijk, zodat er minder verdamping plaatsvindt. Sproeien vanuit eigen regenton of waterbassin is de meeste ecologische manier omdat het geen drinkwater kost. Met name een waterbassin kan flink wat water opslaan en uitkomst bieden bij droge periodes. Verder zorgt een gazon en beplanting in plaats van veel bestrating voor verkoeling en dus minder verdamping in je tuin.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren