Zaai een quinoaveldje

Nu de nachttemperatuur ook ’s nachts boven nul blijft, kun je je lievelingsgerecht direct in volle grond zaaien. Deze keer zaaien we een hoekje met alle ingrediënten voor een superverse quinoasalade.

quinoa kweken - zaaienm1myjocq89vm

Waarom? Dáárom!

Sinds de wereld afweet van quinoa (spreek uit kienwah) is het spul niet meer aan te slepen. De voedzame rijstvervanger zit dan ook bomvol eiwitten en smaakt ook nog lekker, een beetje nootachtig. Het nadeel van de enorme vraag naar quinoa is de flinke prijsstijging waardoor de eigen bevolking, de Peruvianen en Bolivianen, hun belangrijkste voedselbron niet meer kunnen betalen. Koop daarom geen zakje bij de supermarkt maar kweek het liever zelf.

Quinoa kweken

Quinoa is, zoals veel mensen denken, geen graan maar het zaad van de eenjarige plant ganzenvoet (Chenopodium quinoa). Het spinazieachtige blad is ook eetbaar. Je kunt de plant tot begin juni in volle grond zaaien, hij groeit op bijna elke grondsoort. De plant groeit uit tot zo’n twee meter hoogte. Vlak voor de oogst rijpen de zaden uit naar spectaculaire kleuren als geel, oranje, rood en geel. Zodra ze naar een bleke tint verkleuren, zijn de zaden oogstbaar. Quinoa-salade combineert goed met (fles)pompoen, zongedroogde tomaten, pompoen- en zonnebloempitten. Garneren met feta- of geitenkaas.

 Voor in de salade

  • Zaai de oranje reuzepompoen (Cucurbita maxima) op een warme plek in een humusrijke, vochtige bodem. Voeg compost toe en geef flink wat water. Je kunt zowel het vruchtvlees als de (gedroogde) pitten in de salade gebruiken. Pompoen ‘Red Kuri’ smaakt iets naar kastanje.
  • De ‘hoogste’ zonnebloem (Helianthus annuus) kun je nog vóór eind juni in de volle grond zaaien op een – uiteraard –  zonnige plek. Laat de pitten na de oogst drogen.
  • De smaak van verse dragon (Artemisia dracunculus) is veel fijner en minder overheersend dan de gedroogde uit een potje, dus perfect om de quinoa mee op smaak te brengen. Zaaien tot juni in de volle grond.
  •  Zaai blad- of krulpeterselie (Petroselinum crispum) voor eind juni in de volle grond. Zolang je niet uit het hart van de plant knipt, kun je van het kruid blijven plukken tot de eerste vorst.

En de tomaten dan?

Voor het zaaien van tomaten ben je te laat. Wel kun je een voorgetrokken plant bij het tuincentrum kopen. Als je tomaten gaat zondrogen, doet het ras dat je kiest er niet zo toe; de smaak wordt door het drogen een stuk geconcentreerder. Geen zonnig weer in de vooruitzichten? Je kunt ze ook in de oven laten drogen bij een temperatuur van 80 graden.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 15 maart 2016 om 21:23

De foto bovenaan is van amaranth en niet van quinoa. Verder groeit quinoa in de hele Andes en niet alleen in Peru en Bolivia.

>

Anoniem op 29 juni 2015 om 09:57

Hoi, als je wilt zaaien is het nu nog een goede tijd, zo net na de langste dag. Probeer bij een paar planten uit hoe ze reageren op het dieven van de okselscheuten, quinoa is ook voor ons een nieuw gewas. ~Marie

>

Anoniem op 18 juni 2015 om 12:11

Beste

Ik heb quinoa en amarant gezaaid. Deze groeit echt goed! Er komen echter okselscheuten aan de plant. Moeten deze (zoals bij tomaten) uitgehaald worden of mogen ze aan de plant blijven staan?

Kan er nu nog bij gezaaid worden (om oogst wat te spreiden) of is het te laat?

>

Anoniem op 16 april 2015 om 15:34

Dag Marian, wat bedoel je precies met half tuingrond? Is het kleigrond vermengd met gewone tuingrond uit zakken van het tuincentrum? Quinoa groeit bij voorkeur op zandgrond, ongeacht het soort. Kleigrond kan wel zolang deze maar goed ontwaterd is, quinoa houdt niet van natte voeten.

>

Anoniem op 10 april 2015 om 07:50

Dag,

Ik las net uw berichtje over verschillende soorten quinoa zaaien, welke soort is er geschikt voor half klei half tuingrond?

>

Anoniem op 22 september 2014 om 09:39

Sandra, biologische quinoa bestaat al uit gedroogde zaden, dus deze kun je prima direct zaaien. Een speciale behandeling hebben ze niet meer nodig. Je bent wel te laat om nu nog te zaaien. Vanaf volgend jaar mei kan dat weer in de volle grond.

>

Anoniem op 16 september 2014 om 21:51

Heb je het zaad bij een zaadhandel gekocht, of toch direct uit een zakje van de natuurvoedingswinkel? En heeft het nog een speciale behandeling nodig om de kieming te versnellen?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties