WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Provence in eigen land

In het Limburgse heuvelland vind je kwekerij Bastin. Een breed gesorteerde vaste planten-, kruiden- en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten. En dat allemaal gesitueerd rond een 300 jaar oude boerderij. Veel idyllischer kun je het niet hebben als je het mij vraagt. Als je net als ik niet weggaat dit jaar, moet je hier beslist naartoe; het zorgt voor een instant vakantiegevoel.

Lavendel in de hoofdrol

Geurig, kleurrijk en super geschikt om te laten drogen, als kleine geurbaaltjes voor in huis, als olie, maar zeker ook een Mediterraan sieraad voor in de tuin, bewijst Bastin met zijn wel bijna honderd verschillende lavendelsoorten en cultivars. De meest geschikte voor ons klimaat is de zeer winterharde Lavandula angustifolia of echte lavendel. Kuiflavendel (Lavandula stoechas en hybriden) verkoopt hij ook, maar die zijn vooral bedoeld als potplant of voor kleine groepjes op een beschutte plek.

lavendelkwekerij

1000 soorten tuinplanten

Met een voorraad met doorgaans zo’n 1000 soorten tuinplanten, hoef je de rit naar het zuiden niet enkel te mikken op lavendel. Er zijn hier geurige kruiden, Salvia’s, prairieplanten, Pulmonaria, Helleborus en allerlei soorten nectarplanten die bijen en vlinders lokken. Dat laatste sluit aan bij de biologische principes van eigenaren Roger en Linda Bastin. Ze kweken hun planten natuurlijk en vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. De potgrond is biologisch bemest en 100% turfvrij. Wel zo fijn voor de kwetsbare veengebieden.

Op vakantie bij Bastin

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Op 2 en 3 september kun je er terecht voor de Salvia en prairieplantendagen, met veel langbloeiende planten, siergrassen en heel veel Salvia-soorten. Voor meer informatie: www.bastin.nl.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren