kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Plantenstyling van de bovenste plank

Na de wereldberoemde Duitse Urban Jungle Bloggers is er een Nederlands Instagrammer met vergelijkbare skills: Everydeco. Met zijn perfect gestylde hoeken, een overload aan planten en fotoprints om verliefd op te worden, verblijdt hij mij én de rest van de wereld.

82 planten

Eén foto, 10k likes. Everydeco groeit in een razend tempo op Instagram. Eric, het gezicht achter Everydeco, had als kind al een fascinatie voor planten, stenen en insecten. “Maar de urban jungle zoals nu in mijn huis ontstond twee jaar geleden. Samen met mijn vrouw betrok ik onze nieuwe woning en ik kocht één Monstera deliciosa voor in de woonkamer. Al snel kwam daar een plant bij en inmiddels staat het hele huis vol. Volgens de laatste telling zijn het er 82.”

Stippen, symmetrie & groot blad

Meest gefotografeerd en één van Erics favorieten is stippenplant (Begonia Maculata). Op zijn vensterbank staan Succulenten die mooie symmetrische vormen hebben, perfect voor de macrofotografie waar Eric zich mee bezighoudt. Een andere lieveling is Monstera, waarvan hij twee soorten heeft: de kleine Monstera obliqua en de grote variant Monstera deliciosa. “Die laatste is mijn favoriet. Hij heeft mooie grote bladeren en met deze is het allemaal begonnen.”

Stylen als een pro

Grafisch vormgever, fotograaf, social marketeer, plantengoeroe en websitebouwer: Eric is het allemaal, maar een stylist is hij niet. Althans, niet van beroep, maar dat hij oog heeft voor vorm en kleur staat buiten kijf. De verschillende hoekjes in zijn huis lijken samengesteld te zijn aan de hand van een moodboard. Niets blijkt minder waar volgens Eric. “Ik doe alles op gevoel. Veel mensen die voor het eerst bij ons thuis komen complimenteren mijn vrouw over de inrichting. Ook op Instagram reageren mensen verbaasd als ze ontdekken dat er een man achter schuilt.”

Prints van eigen hand

Op bijna al zijn foto’s is wel een fotoprint van Eric te vinden. Foto’s die hij maakte van insecten of planten en vervolgens perfect weet te combineren met een matchende muur, een meubelstuk én mooie planten. In een retro gouden lijstje of met een strakke lijst erom. “Ik vind het leuk om de natuur in te gaan en nieuwe planten te ontdekken en te fotograferen, daarom neem ik altijd de camera mee. Het fotograferen heb ik mezelf een aantal jaar terug aangeleerd; inmiddels heb ik een fotostudio in huis én een webshop.”

Beginnersplanten

Een urban jungle creëren klinkt overigens makkelijker dan het is, vindt Eric. “Het grootste probleem is dat je al snel teveel water geeft, waardoor veel planten gaan rotten. Inmiddels weet ik precies hoeveel water en zonlicht elke plant nodig heeft, maar beginners raad ik aan om met makkelijke soorten te beginnen. Vetplanten zijn makkelijk omdat ze weinig water en verzorging nodig hebben. De Monstera deliciosa is ook vrij makkelijk, die heeft al mijn beginnersfouten overleefd. Ook een goede om mee te starten is de Indische rubberboom.”

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Fotografie Everydeco

nog meer: tuinieren