kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Overwinteren in de ‘verwaarloosstand’

“Voor mij géén exoot die bij de minste of geringste winterse bui het loodje legt”, riep ik twee jaar geleden. Je ziet wel eens mensen met stokoude geraniums of olijfboompjes die serieuze vormen aannemen. Bloedmooi natuurlijk, maar ik had weinig zin in zorgenkindjes. Maar ja, bekend staande als plantfanaat krijg je wel eens wat cadeau. En zo zat ik vorig jaar toch opeens met een olijfboom en een Agapanthus in de maag. Niet dat ze niet mooi waren; integendeel. Maar ze snakten wel naar een plek om te overwinteren.

olijfboom

Inpakken geen optie

Aangezien ik in mijn hoofd al afscheid van ze had genomen, durfde ik het experiment best aan te gaan. Eens zien of de planten het redden in de ultieme ‘verwaarloosstand’. De olijfboom én de Afrikaanse lelie (Agapanthus) gingen met pot en al de garage in. Ik weet het, je kunt de olijf ook prima buiten laten overwinteren als je ze beschermt tegen de vorst, met noppenfolie of vliesdoek bijvoorbeeld. Maar dat vind ik altijd zo’n potsierlijk gezicht. Dus deed ik het zo. Met een klein sprankje licht en erg weinig water welteverstaan.

1x per maand water

Door een klein dakraam viel een sprankje licht de garage binnen. Bij de Agapanthus knipte ik de uitgebloeide bloemen af, maar verder deed ik niets. De grond hield ik de hele winter lang vrij droog. Niet per se om wortelrot te voorkomen, maar eigenlijk omdat ik de planten vergat. Ze stonden nogal weggestopt in een hoek, maar heel af en toe, tijdens het bewateren van mijn kamerplanten, dacht ik eraan en kregen ze een slokje. Ik denk dat één keer in de maand al veel was. Ofwel: in die vijf maanden (van november tot april), heb ik er hooguit vijf keer naar omgekeken.

Conclusie

De olijf verloor flink wat blad, maar dat hoort bij de winterrust, wist ik. Maar toen het begin april weer wat zonniger werd en beide planten wat mest kregen en naar buiten gingen, herstelden ze snel. De Agapanthus raakte weer in bloei en had afgelopen zomer welgeteld één bloem meer dan het jaar daarvoor. Missie geslaagd dus! Deze winter gaan ze opnieuw mijn garage in. Ik zou deze methode niet aanbevelen aan mensen die erg gehecht zijn aan hun plant of een stokoud exemplaar in bezit hebben.

Nog een paar tips

  • De beste overwinterplek voor exoten is in een kas, waar de temperatuur boven de vijf graden is. De lucht in huis is wat droger, maar bij gebrek aan beter kunnen ze hier ook overwinteren, bij voorkeur in een lichte, koele ruimte.
  • De bladverliezende Agapanthus die in de volle tuingrond staat, kun je ter plekke laten overwinteren door de voet af te dekken met een laag stro en plastic. Maar: laat eerst de nachtvorst erover gaan, zo krijgt de plant een seintje dat hij in rust is.
  • Zet een Agapanthus in pot eerst onder een afdak en laat hier de nachtvorst over gaan. Zo kan de kluit alvast wat opdrogen, want kletsnat wegzetten is funest voor de knol.
  • Dol op ‘lui’ tuinieren? Sommige mensen laten zelfs hun dahliaknollen in de grond. Bij de milde winters van afgelopen jaren heb je de kans dat ze het redden. Houd wel altijd wat knollen achter de hand (lees: rooien en binnen laten drogen) voor het geval dat het misgaat.

Foto: www.mooiwatbloemendoen.nl

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren