WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Onkruid wieden

Er zijn twee manieren om onkruid te verwijderen: schoffelen en wieden. Met de laatste methode voorkom je beschadiging van wortels van andere planten en pak je het onkruid bij de kern aan. De kans dat het onkruid teruggroeit is hierdoor kleiner. Onkruid wieden gebeurt met de hand en is een tijdrovende klus, maar in bepaalde omstandigheden en op langer termijn efficiënter. Pak je werkhandschoenen uit de kast en ga aan de slag!

Comfortabel onkruid wieden

Door met de hand onkruid te wieden kun je netjes te werk gaan en planten rondom het onkruid besparen. Wat voor sommige een nadeel kan zijn is dat je moet bukken of op je knieën moet zitten. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen. Pak er voor het gemak een kussen bij zodat je er goed voor kunt zitten.

Hoe ga je te werk?

Staat het onkruid op een plek waar weinig andere planten staan? Pak een onkruidsteker, smal schepje of riek en steek om het onkruid heen. Door de wiebelende beweging maak je de wortels van het onkruid los, waardoor je ze gemakkelijk uit de grond kunt trekken.

Bij het wieden is het cruciaal dat het onkruid in zijn geheel, met wortel en al, wordt verwijderd. Gebeurt dit niet, dan zullen de wortels opnieuw gaan groeien en kun je weer opnieuw beginnen. Bespaar jezelf dus tijd door óók de wortel mee te nemen.

Beste tijd om onkruid te wieden

Aan te raden is om onkruid in het voorjaar te wieden. De grond is dan droger en makkelijker om mee te werken. Na een uur in de felle zon zal het onkruid al zijn verdroogd. Daarnaast kun je het hele jaar door genieten van een onkruidvrije tuin. Als je het regelmatig bijhoudt en er later toch weer onkruid bijkomt, dan heb je er op den duur minder werk aan.

nog meer: tuinieren