WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nu te zien: winterjasmijn

Het jaar begint al goed, want tijdens de koudste maanden van het jaar is het de beurt aan winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). Kleur aan de muur!

Winterjasmijn

Winterjasmijn

Hoewel de koudste dagen een relatief begrip is natuurlijk, want de temperatuur reikt al ruim een maand niet meer onder het vriespunt. Maar ook tijdens ‘normale’ winters, als het buiten vriest of zelfs sneeuwt, staat deze heester als een van de enige planten in de tuin van december tot maart vrolijk in bloei. Winterjasmijn bloeit met gele bloempjes en zoals de Latijnse naam al aangeeft, op naakt hout (nudiflorum= naaktbloemig).

Klimmer?

In Nederland en België zie je deze gele bikkel vaak tegen de muur naast de voordeur groeien. Niet voor niets, want door de warmte van de muur is de kans kleiner dat de bloemen bevriezen. Winterjasmijn is van nature geen echte klimmer, dus kan hij het beste langs een klimrek geleid worden. Zo kan hij uiteindelijk wel drie meter hoog worden: als dat geen zonnig welkom is!

Winterjasmijn planten

Met deze milde dagen kan winterjasmijn nog prima geplant worden, zolang het maar niet vriest. Ook qua standplaats en onderhoud is hij weinig veeleisend: hooguit na de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen.

Winterjasmijn is te koop bij Bakker-Hillegom.

Bron: Bakker-Hillegom

nog meer: tuinieren