WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuw Groenboek: Wonen met planten

Toen ik zes jaar geleden begon als groenjournalist, waren planten niet bepaald de trend. De doelgroep van toen omschrijf ik het beste als de ‘harde kern’. Nu iedereen weer geniet van groen, geniet ik weer van die enorme hoeveelheid groenboeken die daarbij hoort. Een nieuwe voor op de stapel kwam deze week binnen: Wonen met planten.

Mag gezien worden

Met de fijne cover hebben de makers mij al half in tha pocket: die is mintgroen (groener dan hij op de foto lijkt), ruw van structuur en voorzien van een beeld waardoor je denkt: wil ik ook. Op mijn jaren ’70 bijzettafeltje misstaat hij niet, maar goed, dat is natuurlijk geen reden om het boek te kopen (stiekem wel!).

De kern van de trend

De focus ligt in het boek op luchtplanten, cactussen en ander tropisch moois. Dat hebben de schrijvers, plant designers Caro Langton en Rose Ray, goed gedaan, ze hebben daarmee precies de kern van de trend te pakken. De mooie, diepgedrukte foto’s laten allerlei stylingsopties met planten zien, zoals in grote potten, op plankjes aan de muur, in de badkamer en hangend aan het plafond; overal worden planten gebruikt om een design interieur te creëren.

Een complete handleiding

De verrassing zit bij dit boek niet zo zeer in de styling (wat ik van tevoren wel had verwacht), want die komt overeen met groenboeken die ik eerder voorbij zag komen. Wel zijn er veel verrassende planten gebruikt zoals tillandsia’s in allerlei uitvoeringen, aaibare cactussen en zaagvarens. De praktische uitleg heeft verrassend veel diepgang. Stap-voor-stap wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je Echeveria’s vermeerdert door het nemen van bladstekken. Tillandia’s krijgen een goede start door ze letterlijk in bad te doen. Per plantengroep wordt uitgelegd waar je ze het beste neer kunt zetten, hoe je ze verzorgt en hoe je ze opneemt in je styling. En dat is best een complete handleiding.

Al met al…

Is het een boek dat ik cadeau zou doen aan een vriend of vriendin die geen groene vingers heeft, maar wel net zo’n fan van een groene styling is als ik. Hij is hier te bestellen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren