WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Natuur in je achtertuin

In het boek Buiten is het groen deelt Henk Gerritsen zijn grote liefde: natuurlijk tuinieren. Wat hij vertelt en laat zien is leerzaam en inspirerend. Een boek om héél warm van te worden.

Tuinboek Buiten is het groen

Henk Gerritsen

Romke van de Kaa zegt: geluk, dat is van niks weten. Daar kan ik wel in mee. Langzamer en simpelere leven, daar worden we blij van. Ik geloof er heilig in. In de tuin geldt dat ook. We doen te veel in de tuin, zegt zelfs Bert Bruggeman van De Wiltfang, DE winkel voor tuinierbenodigdheden. Het kan allemaal met minder. Daar word ik, maar ook de tuin en alles wat erin leeft, gelukkiger van.

Meer of minder slow

Ik denk aan een van mijn favoriete tuinboeken: Buiten is het groen van Henk Gerritsen (1948-2008), schrijver en tuinontwerper, collega en vriend van Piet Oudolf. Hij reisde, onderzocht en probeerde van alles in zijn Priona tuinen in het Overijsselse Schuinesloot. Hij had het fenomeen prairiebeplanting al toegepast, nog voor het woord bestond. Zijn vorm van natuurlijk tuinieren, van ‘gedroomde natuur’, was niet zo slow. Maar de principes die hij toepaste, kweken wel meer begrip voor hoe het werkt in de natuur. Daarmee ben je beter in staat om te sturen: meer of minder in te grijpen, meer of minder slow te tuinieren. Al lees je niet alles, wandel je diagonaal door de tekst, blader je, lees je stukjes: je wordt er vanzelf een ‘beter’ tuinier van.

Gedroomde natuur

Los van de enorme kennis is het boek ook één grote bom enthousiasme en liefde voor planten en alles wat erbij hoort. Met praktische plantenlijsten, ook dat nog. En dan de vormgeving: beeldschoon in z’n eenvoud, handzaam, met fantastische foto’s. Het is zelfs voor de tuinloze natuurliefhebber een feest. Ideaal voor de wintermaanden bij de kachel: genieten van en plannen maken voor je eigen gedroomde natuur.

Buiten is het groen, het testament van Henk Gerritsen,  is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via Bol.com.

nog meer: tuinieren