kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mosballen: de nieuwste trend

Wie dagelijks door de Amsterdamse Bilderdijkstaat loopt, wordt als vanzelf ondergedompeld in de laatste groentrends. In de etalage van Wildernis Amsterdam staan, hangen, liggen en kruipen allerlei bijzondere soorten kamerplanten. Na het populaire pannenkoekenplantje en de wortelloze Tillandsia stuitten we op iets wereldvreemds: mosballen. En ja, ze leven echt!

tuinieren mosballen in flestuinieren mosballen bovenkanttuinieren mosballen op bodemtuinieren mosballen decoratie

Instagram-hit

Eigenaresse van Wildernis, Mila van der Wall: “De aaibare, fluffy ballen sluiten aan bij de terrariumtrend, alleen gaan we dit keer onder water. Het leuke is dat ze uit algen bestaan en echt leven en zelfs wat groeien. Heel langzaam overigens, dat wel.” Terrariums met waterplanten waren al langer bij Wildernis te vinden, maar tijdens het inkopen van gewone zuurstofplanten, stuitte Mila en haar collega’s op de mosballen, onder aquarianen ook wel Marimo´s genoemd: “Eigenlijk zijn ze bedoeld voor tussen de vissen, maar we besloten er een paar mee te nemen om uit te proberen. Toen we een foto Instagram postten, explodeerde onze mailbox; iedereen wilde weten waar ze vandaan kwamen.”

Makkelijk in verzorging

Het verhaal achter de mosbal alleen al maakt hem intrigerend: ze worden opgevist uit rivieren in Japan en de VS, waar ze door toedoen van wrijving hun ronde vorm krijgen. Mila: “De algen komen van diep, dus het water in je vaas of terrarium moet ook goed koud zijn. In de zomer kan dat nog wel eens lastig worden, daarom is een schaduwplek voor je terrarium aan te raden. Verder moeten ze schoon water hebben, wat neerkomt op een keer per week het water verversen. Je kunt de bal schoonmaken door hem uit te knijpen onder de kraan. En door hem in je handen te modelleren wordt het weer een mooie, ronde bal. That’s it. Super makkelijk zijn ze, ik verwacht dan ook dat het zaadje voor een nieuwe trend geplant is.”

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron foto’s: Wildernis Amsterdam

nog meer: tuinieren