WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Minituintje met self-watering-skills

In hippe koffietentjes zie je de terrariums vaak als lampen boven de tafels bungelen. Achter het glas lijken de miniplanten wel als vanzelf te groeien, maar hoe doen ze dat toch? Surprise: het gesloten systeem onderhoudt zichzelf!

Museumstukken

Dat terrariums zo razend populair zijn, is niet vreemd. Zet maar eens wat groen achter glas en er gebeurt iets in huis. Die voorheen zo eenvoudige plantjes veranderen opeens in kleine museumstukken. Alle aandacht gaat uit naar die mooie bladeren, verfijnde bladstructuren en geraffineerde bloempjes. Een terrarium met plantjes mag dan ook niet ontbreken in je groene plantenjungle.

Mini-ecosysteem

Kies je voor een vaas of pot die van boven open is, dan verandert dat niet zoveel aan het leefklimaat van de planten. De temperatuur achter het glas kan hooguit iets oplopen, zeker als er direct zonlicht op schijnt. Kies je daarentegen voor een weckpot of voorraadpot die je helemaal af kunt sluiten, dan ontstaat er een soort ecosysteem onder het glas. Je geeft de plant eenmalig water en vervolgens teert hij decennialang op het circulerende water. Echt, er zijn terrariumplanten bekend die wel 40 jaar meegingen!

Tropische plantjes

Zelf een mini-ecosysteem maken is dan ook supercool en kost je relatief weinig moeite. Je neemt een afsluitbare pot en brengt hierin een laagje grind aan. Hierop komt wat actieve houtskool, zodat eventuele schimmels tegen worden gegaan. Als laatste breng je een laag potgrond aan waarin je de mooie tropische plantjes zet. Check wel even of deze tropische roots hebben, anders gaat het mis.

In balans

De volgende stap is een kwestie van goed inschatten. Voordat de plant aan zijn zelfstandigheid begint, geef je hem een slokje regenwater mee. Maar ja, hoeveel is een slokje? Als het goed is, zie je na een poosje een lichte condens op het glas ontstaan. Als het goed is. Maar de kans bestaat ook dat er dikke druppels over de binnenkant van het glas beginnen te rollen. In dat geval ben je te royaal geweest. Door het systeem geregeld open te zetten kan het overtollige vocht ontsnappen. Totdat de juiste balans is gevonden.

Licht uit, spot aan

Maar hoe zat het nu met die toffe hanglampen in die hippe koffietentjes? Die kun je zelf maken door in de deksel van de pot een lampenfitting met snoer te bevestigen. We hebben het dan natuurlijk wel over laagspanning zoals LED-verlichting, die geen enorme warmte produceert in het glas. Het gat voor de fitting maakt wel dat je systeem iets luchtdoorlatend wordt en je af en toe moet gieten.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Sprookjesachtig mooi is het Pickles-ecosysteem van Spruitje. Gemaakt in een pot voor tafelzuren!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren