WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Macramé plantenhouder

Met macramé kun je nu ook wat groen in huis, op de veranda of op het balkon brengen. Deze kleurrijke plantenhouder kun je zelf maken met deze oude handwerktechniek. Volg simpelweg het stappenplan.

Macramé Planter

Nodig

 • Dun klimtouw of katoenen touw
 • Een kleine plastic of keramische kom
 • Een kleine plant
 • Potgrond
 • Een schaar

Zelf maken

 1. Haal de plant uit zijn plastic pot en zet hem in de kom. Zorg ervoor dat de plant stevig in de kom staat, voeg eventueel wat extra potgrond toe.
 2. Knip acht stukken touw van elk ongeveer 1,5 meter lang. De lengte is afhankelijk van hoe laag of hoog je de plant wilt ophangen.
 3. Verzamel de acht stukken touw en leg een knoop aan één kant. Zorg ervoor dat overtollig touw aan de bovenkant uitsteekt.
 4. Scheid het touw in vier delen, met twee stukjes touw per deel.
 5. Leg de twee stukjes touw van een deel in een knoop. Ongeveer 2,5 centimeter boven de grote knoop waar alle stukken touw gebonden zijn.
 6. Doe dit vervolgens bij alle delen van het touw.
 7. Als je vier knopen hebt gemaakt, is het handig het touw weer overzichtelijk neer te leggen in een kruisvorm. Pak het linker touw van het ene deel en het dichtstbijzijnde rechter touw van het andere deel.
 8. Knoop beiden stukken touw, weer ongeveer 2,5 centimeter, boven de vorige knoop.
 9. Maak het af door een dubbele knoop te maken.
 10. Herhaal stap 7 t/m 9 voor de andere delen. Wanneer je de laatste knoop hebt gelegd, ontstaat er een vierkantje met daarin een kruislings figuur. Leg het touw weer overzichtelijk neer zodat je duidelijk onderscheid kunt maken in de vier delen.
 11. Herhaal stap 7. Pak het linker touw van het ene deel en het dichtstbijzijnde rechter touw van het andere deel.
 12. Bind de twee touwtjes aan elkaar vast en herhaal deze stap voor de andere delen.
 13. Als je de vier knopen hebt gemaakt, ontstaat er een kruislings figuur aan de buitenkant met een vierkantje in het midden en daarin weer een kruislings figuur.
 14. Zet de plant in het midden van de touwen. De grote knoop waarmee je alle knopen aan elkaar hebt vastgemaakt, zit op de bodem van de kom.
 15. Trek de uiteinden van het touw om de kom heen, zodat het geknoopte touw de kom op zijn plaats houdt.
 16. Pak de uiteinden van het touw bij elkaar en bepaal hoe hoog je de plantenbak wilt ophangen. Zodra je dat weet, knoop je de losse touwen op die hoogte vast.
 17. Knip het overtollige touw een paar centimeter boven de knoop af.

Je kunt ook het fotostappenplan bekijken op de website van Refinery 29.

Heb je zelf geen tijd om aan de slag te gaan? Koop hem dan kant-en-klaar bij Etsy.

nog meer: tuinieren