WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lichtjes kijken in Londen

Struinen door de Winter Hortus of schaatsen bij het Loo; overal is er genoeg te beleven rond de kerst. Maar wil je eens echt ondergedompeld worden in de (groene) kerstmagie, dan moet je de oversteek maken naar Londen. De Botanische tuin Kew is tijdens de avondopenstellingen één groot lichtjespektakel.

1 miljoen lichtjes

De kerstlichtjesroute lopen door de Kew Botanic Garden staat hoog op mijn verlanglijstje. Je loopt over een verlicht parcours van meer dan één miljoen fonkelende lichtjes. Bomen zijn versierd met verlichte bollen, scherven van licht, sneeuwvlokken en sterren. Een koor van zingende bomen leidt je naar één naar een van de mooiste attracties van Kew: het glinsterende meer, waar je je kunt vergapen aan een schouwspel van licht en geluid.

Een groot kerstspektakel

Ook aan de kindjes is gedacht. Zo is er een Victoriaanse kermis met allerlei attracties, een ultraviolette loopbrug en de inmiddels beroemde Tunnel of Light. Je begrijpt dat deze activiteit populair is: koop daarom vooraf tickets, dat scheelt je kostbare tijd die je kunt besteden aan leukere dingen. Londen is namelijk sowieso één groot kerstspektakel met zijn vele kerstmarkten, schaatsbanen en Hyde Park Winter Wonderland.

Botanisch genot

Ik bezocht Kew Garden een paar jaar geleden in februari, toen het hele lichtspektakel alweer was geruimd. Geen reden om te balen overigens, want met ’s werelds grootste collectie aan levende planten was er voor mij ook voldoende te zien. In de kassen, maar juist ook in de tuinen verbaasde ik me over de enorme hoeveelheid bloeiende planten op dat moment: de grond was bezaaid met sneeuwklokjes en de ene na de andere bloeiende heester dook op. Als je dan toch in Londen bent… Met ca. 30 minuten reistijd van het centrum mag je dit botanische park niet missen!

Kew Botanic Garden is alleen in de avonden geopend van 17.00 tot 22.00 uur en niet elke dag. Kijk voor openingstijden en informatie op www.kew.org.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren