WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lenteweelde op z’n best

Laat de zon een paar dagen schijnen en het voorjaar barst los. In mijn tuin leverde dit een bloeiende pruim op met hier en daar wat pril groen. Maar het streven voor mijn nieuwe tuin is anders: net zo lekker vol en bloemrijk als bij De Pullenhof.

Géén kale grond

Zwarte grond is maar weinig boeiend om naar te kijken en staat gelijk aan heel veel wieden. Kale grond bestaat namelijk niet in de natuur. Elk zaadje dat komt aanwaaien, strijkt neer op de plekken die wij met veel moeite steeds weer kaal schoffelen. Mooi dicht beplanten is de beste en enige oplossing. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat zet je er neer? En toen zag ik het blog van Helma Sjamaar van De Pullenhof in Schalkwijk. De banner laat een livefoto zien van een waanzinnig mooie voorjaarborder in haar tuin. Geen sprankje zand te zien. En dus benader ik eigenaresse Helma voor een tipje van de sluier.

Voorjaarsborderrecept

In de licht beschaduwde border domineren Oosterse anemoon (Anemone blanda) en roze voorjaarslathyrus (Lathyrus vernus), die beide goed verwilderen. Rechts aan de rand staat een kievitsbloem (Fritillaria meleagris). De sprietige bladeren zijn van uitgebloeide sneeuwklokjes en krokussen. Tussendoor komt het blad al op van de akeleien en judaspenning; die moeten allebei nog in bloei komen. Het pietsie geel ertussen is van speenkruid. Volgens sommigen een onkruid, maar bij De Pullenhof vinden ze het juist leuk. En dat kan ik alleen maar beamen!

Geïnspireerd door de natuur

De Pullenhof bestaat al twintig jaar en is aangelegd in samenwerking met de beroemde Henk Gerritsen. Zijn filosofie is nog steeds het uitgangspunt voor de beplanting. “Wilde planten in de natuur groeien niet ordeloos door elkaar, maar ruimtelijk gegroepeerd in herkenbare plantengemeenschappen met een landschap als achtergrond”. In totaal is de tuin 4000 m² groot en ingedeeld op thema’s. Een kijkje nemen? Dat kan op maandag 21 mei – tweede Pinksterdag. Waarschijnlijk ziet deze border er dan alweer heel anders uit, maar een ding is zeker: hij kan alleen maar nóg weelderiger worden.

Kijk voor meer open dagen op website van De Pullenhof.

Bron: Fotografie Helma Sjamaar

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren