WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Lentebloei top 10

Hoewel er tal van planten zijn die de lentetuin leuker maken, kom ik vaak niet veel verder dan bloembollen. Volgens Martine Herman van Tuinatelier Herman & Vermeulen, zelf ook fanatiek blogger ben ik aardig op weg (zie punt 1). Máár: het kan altijd beter. Deze top 10 lentebloeiers heeft ze speciaal voor ons samengesteld.

bloemen lente tulipa turkestanica

prunus triloba bloemen

fritillaria persica bloemen

1. Bollen, bollen en nog meer bollen

Met bollen alleen kom je het voorjaar al door. Ze zijn expressief, vrolijk, makkelijk en doen het ook goed in een pot, op je balkon of in je postzegeltuintje. De ultieme selectie volgens Martine: sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), krokus Crocus sieberi ‘Tricolor’, dwergiris (Iris reticulata), kievitsbloem (Fritillaria meleagris), Perzische keizerskroon Fritillaria persica ‘Ivory Bells’. Sieruien (Allium) en Tulipa turkestanica voor in pot op je tuintafel.

2. Helleborus orientalis

Deze Helleborus bloeit vroeg, van januari tot april en is een goede groenblijvende bodembedekker voor in de (half)schaduw. Waarschuwing namens Martine: ze zijn verslavend mooi.

3. Amandelboompje

Amandelboompje (Prunus triloba) is een schattig klein boompje met heerlijke roze bloemetjes.

4. Gebroken hartje

Gebroken hartje (Dicentra spectabilis) geeft lentekleur in je schaduwtuin. Naast de bekende roze is er ook een witte variant, ‘Alba’.

5. Magnolia

Een kortstondige en kwetsbare schoonheid. Sommige mensen willen hem niet in de tuin omdat de bloei zo kort is. Anderen, zoals wij, kunnen zich een lente zonder magnolia niet voorstellen. Kun je niet wachten tot het lente is? Zet alvast een magnoliatak in een vaasje in je huis.

6. Blauwe regen

Blauwe regen (Wisteria) is een klimplant die zich in het voorjaar langs een pergola, regenpijp, balkon of de schutting omhoog slingert.

7. Akelei

Akelei (Aquilegia) doet het op alle grondsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw staan. Ze zaaien zich makkelijk uit en kiezen zelf een plek die ze fijn vinden om een paar jaar te blijven staan.

8. Sering

De sering (Syringa vulgaris) bloeit is een hele makkelijke heester die in de lente overdadig bloeit met paarse, lila of witte bloemen. Ze verspreiden een heerlijke geur die je een echt lentegevoel geeft.

9. Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is statig, prachtig van vorm en trekt veel bijen en hommels aan.

10. Azalea

Geeft in mei een explosie van kleur in je tuin. Ze zijn er in uitzinnige kleuren geel, oranje en roze en is ook geschikt voor kleinere tuinen. Je kunt ze ook in een pot op je terras zetten.

Foto’s: Tuinatelier Herman & Vermeulen

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylde zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Igor Josifovic, Happy Interior Blog

nog meer: tuinieren