WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kunstzinnige spiraalaloë

Een grafische hoogstandje dat betoverend mooi is, dan hebben we het over de spiraalaloë (Aloe polyphylla). Dat deze vetplant zelfs in ons klimaat kan groeien, maakt je vast nog veel enthousiaster.

Tot -12 ℃ bestendig

Met zijn betoverende spiraalvorm is de spiraalaloë (Aloe polyphylla) een echte eyecatcher voor in de tuin. Tuin? Inderdaad, want hoewel de zeer geraffineerde plant oorspronkelijk in Zuid-Afrika voorkomt, kan hij zomaar tot -12 ℃ vorst verdragen. Een temperatuur die hij met de milde winters van afgelopen jaren met gemak had kunnen trotseren. En bij een koudere winter… hadden we hem ook met liefde toegedekt met wat bubbeltjesfolie.

Met uitsterven bedreigd

Máár dan moet je er wel eerst een zien te bemachtigen. Er is namelijk een ware run op deze vetplant, in eerste instantie veroorzaakt door succulentenverzamelaars maar inmiddels ook omdat menig Pinterest-gebruiker er eentje wil bezitten. De spiraalaloë is daardoor met uitsterven bedreigd. Exporteren zonder vergunning is dan ook verboden en je snapt wel dat hij om die reden niet erg royaal verkrijgbaar is.

Spiraalaloë zaaien

Maar hé, we zijn niet voor één gat te vangen; we kunnen de spiraalaloë ook nog zaaien namelijk. Dat schijnt best gemakkelijk te gaan. Echter kleeft ook hier ook een nadeel aan. De plant groeit niet bijster snel (lees: zeer traag) en hij verkrijgt zijn speciale draaivorm pas op het moment dat hij tussen de twintig en dertig centimeter groot is. Inderdaad, dat duurt véééle jaren, en daar hebben we dan weer geen geduld voor. Al zouden we hem hiermee op termijn wel van de rode lijst af kunnen halen.

Levensecht voor op de bank

Ik ben niet de enige en eerste bij wie de schoonheid van deze plant is opgevallen. Wereldwijd lieten mensen zich al inspireren door de spiraalaloë, zo zijn er mooie illustraties in de handel, vind je de afbeelding van de plant terug op mokken en zette de Amerikaans winkelketen Walmart de plant op de wishlist van menig Amerikaan door hem op een tafelkleed af te drukken. Maar het allerliefste zie ik hem op de decoratieve kussens van Plantillo op Etsy. De levensechte prints op de kussens bevredigen voor mij de echte behoefte naar deze plant. Musthave!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Plantillo

nog meer: tuinieren