WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Koester de oorworm!

Ze hebben niet zo’n beste reputatie. Dat zit ‘m ook een beetje in de naam: oorworm.  En dan die knijptang aan de achterkant, ook niet echt sympathiek. Maar, als ze bij ons per ongeluk met de krant meekomen en daar op tafel uitvallen, rennen ze toch vooral hard weg om zich zo snel mogelijk ergens te kunnen verstoppen.

Oorworm bestrijden?

De naam oorworm

Laten we beginnen met de naam. Die dankt de oorworm waarschijnlijk aan zijn eigenschap om graag in kleine vochtige holtes te verblijven. En dat zou zo maar een oor kunnen zijn, dacht men vroeger. De kans dat je ooit een oorworm in je oor aantreft is echter bijzonder klein… en zou dat al het geval zijn, dan is een beetje olie voldoende om hem te verdrijven.

Dan die tang aan het achtereind. Een multifunctioneel stuk gereedschap! Allereerst als  verdedigingswapen, maar veel kwaad kan hij er ons mensen niet mee doen. Meer bedoeld om soortgenoten de wacht aan te zeggen. Hij wordt ook gebruikt als vork bij het eten en bij de paring schijnt die tang handig te zijn voor het mannetje om het vrouwtje letterlijk  ‘in de tang’ te houden. Dan zitten er tenslotte onder het pantser een paar vleugels verstopt die met behulp van de tang wat makkelijker uitgeklapt kunnen worden. Oorwormen kunnen dus vliegen, maar als ze dat doen, doen ze het ’s nachts zodat wij ze meestal alleen rennend zien.

Oorworm bestrijden?

Wij hebben samengevat niets te vrezen van de oorworm. Sterker we hebben zelfs meer met het beestje gemeen dan je denkt. Mens en oorwurm zijn beide omnivoor, alleseters. En oorwormvrouwtjes zorgen, net als de meeste mensenmoeders, heel goed voor de kinderen. Het vrouwtje legt eitjes en likt ze schoon zodat ze niet uitdrogen of aangetast worden door schimmels. Ook de larven worden gewassen en ze voedt ze met fijngekauwd plantmateriaal of dierlijk voedsel. Moeders verdedigt haar grote kinderschaar fanatiek en pas na de tweede vervelling van het kroost neemt die zorg af.

Door het bovenstaande wordt de oorworm al wat sympathieker maar het mooiste moet nog komen: ze houden erg van bladluizen, mijten en de eieren van al dat ongedierte! Om die reden worden ze, net als lieveheersbeestjes,  graag ingezet door fruittelers en tuinders voor het bestrijden van luizenplagen en andere rampen. En dat werkt heel simpel: een stenen bloempot met wat stro, hooi of houtwol is al genoeg.

Oorwormpot maken

Bindt een pluk samen met een touw, vouw de pluk vervolgens dubbel en trek de touwuiteinden door het gat van de bloempot. Om de oorwormen in de pot te lokken kun je die het beste eerst een paar dagen op de grond leggen op een plek waar je oorwormen hebt gezien. Hang daarna de pot in een fruitboom. Of plaats hem op een bamboestok naast de geplaagde rozen, of waar de oorwormbrigade dan ook ingezet moet worden. Eenmaal gesetteld in de pot zullen ze ’s nachts voor je op jacht gaan en de tuin verlossen van zijn plagen.

nog meer: tuinieren